Οικονομία

Στην τελική ευθεία το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» – Τι προβλέπει για την επιδότηση μισθών

27.05.2020 | 20:00 Eνσωμάτωση

Τις τελικές ρυθμίσεις για την εκ περιτροπής εργασία και την επιδότηση μέρους των μισθών περιμένουν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, καθώς αρκετά είναι τα θολά σημεία. Το κλίμα στην αγορά πάντως είναι βαρύ, καθώς οι έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Θέμα ημερών είναι να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο θα διευκρινιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την κάλυψη κατά 60% των απωλειών στους μισθούς των εργαζομένων που θα τεθούν σε εκ περιτροπής εργασία.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες το μέτρο θα ισχύσει από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου και θα αφορά μόνο τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης.

Όσον αφορά στις εισφορές ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει το 100% επί του αρχικού μισθού του εργαζομένου.

Πάντως από την 1η Ιουνίου αναμένεται να μειωθούν συνολικά κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες οι εισφορές για τον εργοδότη και τον εργαζόμενο με σύμβαση πλήρους απασχόλησης.

Έτσι για παράδειγμα ένας εργαζόμενος με μηνιαίο μισθό 650€, θα δει αύξηση ύψους 2,73 €. Για 1000€ μισθό η αύξηση θα είναι 4,20 € το μήνα, και για αποδοχές 2.000€, η αύξηση για τον εργαζόμενο θα αγγίξει τα 8,50€.

Για θολά σημεία στο κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης απασχόλησης έκανε λόγο

ο εργατολόγος, Δημήτρης Μπούρλος, μιλώντας στο MEGA.

Την ίδια ώρα έκρηξη ανεργίας και εκτεταμένες μειώσεις μισθών προβλέπει έρευνα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Ειδικότερα εκτιμά ό,τι ο αριθμός των ανέργων το 2020 θα αυξηθεί κατά 390.900, ενώ κινδυνεύουν με μειώσεις μισθών 1.729.900 εργαζόμενοι.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι δέχεται βροχή καταγγελιών από συνδικάτα και σωματεία για αυθαίρετες αλλαγές συμβάσεων και περικοπές μισθών.