Οικονομία

«Σωσίβιο» 32 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από την Κομισιόν

27.05.2020 | 19:48 Eνσωμάτωση

Το σχέδιο της Κομισιόν υπό τον τίτλο «Νext Generation EU» είναι φιλόδοξο, εάν γίνει αποδεκτό θα είναι η μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι βόρειες χώρες συνεχίζουν να βάζουν εμπόδια.

Πρόκειται για πακέτο ύψους 750 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 500 δισ. θα δοθούν με επιχορήγηση και τα 250 με δάνεια.

Σύμφωνα με αυτή την πρόταση η Ελλάδα θα πάρει 22,5 δισ. με επιχορήγηση και περίπου άλλα 10 δις με δανεισμό, σύνολο 32,5 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τολμηρή την πρόταση της Κομισιόν.

Το σχέδιο έχει τρεις πυλώνες. Ο πρώτος αφορά στην ανάκαμψη της οικονομίας με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, στήριξη των εργαζόμενων και προγράμματα «πράσινης» και ψηφιακής μετάβασης σε όλους τους τομείς.

Ο δεύτερος πυλώνας για την επανεκκίνηση της οικονομίας προβλέπει κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων για τη στήριξη επιχειρήσεων καθώς και τη δημιουργία Ταμείου Επενδυτικής Διευκόλυνσης.

Και ο τρίτος πυλώνας αφορά την ενίσχυση των Εθνικών Συστημάτων Υγείας, προβλέπει χρηματοδότηση ερευνών και υποστήριξη ανθρωπιστικών δράσεων.

Το ενισχυμένο πακέτο για την Ελλάδα αντανακλά την αξιοπιστία της, τονίζει το Μαξίμου.

Ωστόσο τουλάχιστον τέσσερις χώρες μένει να βάλουν «νερό στο κρασί τους» καθώς είχαν απορρίψει τη γαλλογερμανική πρόταση για ένα πακέτο 500 δισ. με επιχορηγήσεις αντιπροτείνοντας να δοθούν δάνεια. Πρόκειται για την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία.

Μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούλιο οι χώρες του Νότου θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τις χώρες του Βορρά που αντιδρούν ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.