Ελλάδα

Λ. Τζούμης στο MEGA: Θα υπάρξει και μέτωπο στο Αιγαίο εκτός από τον Έβρο

27.05.2020 | 21:08 Eνσωμάτωση

Ο κ. Λάμπρος Τζούμης αντιστράτηγος εν αποστρατεία μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA για τα γεγονότα στην περιοχή του Έβρου.

Στο νότιο τμήμα του προγεφυρώματος των Φερών, σε έδαφος δηλαδή τουρκικής δικαιοδοσίας βρέθηκαν οι Τούρκοι. 

«Μετά το 1955 και τη συμφωνία που υπήρξε ανάμεσα στις δύο χώρες, έγινε ευθυγράμμιση του ποταμού. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν πλημμυρικά φαινόμενα. 

Εκεί λοιπόν έμεινε ένα κομμάτι τουρκικό στη δυτική όχθη, τουρκικό προγεφύρωμα τον Φερών, εκεί είναι ένα ευαίσθητο σημείο, γιατί μέσα σε αυτό το σημείο να διοχετευτούν πρόσφυγες ή μετανάστες στην Ελλάδα.», τόνισε αρχικά ο κ. Τζούμης.

Για να αναφερθεί στη συνέχεια, στους κανόνες εμπλοκής βάσει των οποίων θα είχαν επέμβει οι Έλληνες στρατιώτες.

«Από την ώρα που περνά κάποιος μετανάστης ή πρόσφυγας στην ελληνική πλευρά, αυτόματα πρέπει να παρέμβουν οι στρατιώτες ή οι αστυνομικοί που βρίσκονται στην περιοχή. 

Από τις Καστανιές ως τις εκβολές του Έβρου στον Αιγαίο, είναι 200 χλμ και δεν γίνετια να φυλλάσεται με φυσική παρουσία όλη αυτή η περιοχή, χρειάζεται βοήθεια. 

Εκτός από τα κατασκευαστούν εμπόδια που θα κατασκευαστούν, πρέπει να υπάρχουν και ηλεκτρονικά μέτρα επιτήρησης»

Αναφορικά με το πόσο θα συμβάλλει η παρουσία των δυνάμεων, ο κ. Τζούμης τόνισε ότι η περιοχή έχει πολλές ιδιαιτερότητες, έντονη βλάστιση και τυφλά σημεία, «συνεπώς οι ελληνικές δυνάμεις θα παρέμβουν όταν θα περάσει κάποιος»

Όσο για τον επίμαχο φράκτη και πόσο θα βοηθήσει την επιτήρηση της περιοχής, «Το μήκος του φράχτη θα είναι 40 χλμ. Έχουν επιλεγεί κάποια σημεία που είναι τα πιο ευαίσθητα. Ο φράχτης πρέπει να γίνει. 

Και πρέπει να έχουμε το μυαλό μας και στο Αιγαίο. Υπάρχει πιθανότητα προβοκάτσιας τόσο στο Αιγαίο, όσο και στον Έβρο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία έχει την πρωτοβουλία να δημιουργήσει ένα θερμό επεισόδιο, σε τόπο και σε χρόνο, εάν αυτό εξυπηρετεί τα σχέδιά της. 

Συνήθως η Τουρκία αυτά που πρόκειται να πράξει τα προναγγέλει. Μας έχει πει ότι το επόμενο διάστημα, θα κάνει έρευνες στην περιοχή, που περιλαμβάνεται στο τουρκολιβυκό σύμφωνο και μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα»