Ελλάδα

Η προκλητικότητα της Τουρκίας σε Έβρο και Αιγαίο – Βαρόμετρο οι εξελίξεις στη Λιβύη

27.05.2020 | 17:56 Eνσωμάτωση

Αμείωτη συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα στον Έβρο, με την ελληνική πλευρά να τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι ο φράκτης στην περιοχή θα ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φίλη, καθηγητή και διευθυντή ινστιτούτου διεθνών σχέσεων στο Πάντειο πανεπιστήμιο, η κατάσταση στον Έβρο είναι κομμάτι του ευρύτερα τεταμένου κλίματος στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

«Αυτό που θέλει η Τουρκία είναι να δείξει ότι στον Έβρο είναι παρούσα. Θέλει να μας πει ότι στον Έβρο δεν έχετε τελειώσει μαζί μας».

Ο κ. Φίλης σημείωσε ότι η αποτυχία της Τουρκίας να περάσει πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα από τον Έβρο, είχε ως αποτέλεσμα να εκτεθεί σε ανεπανόρθωτο βαθμό στην ΕΕ αλλά και στους συμμάχους της και είναι απίθανο να προσπαθήσει ξανά να πράξει το ίδιο, ειδικά τώρα που η Ελλάδα είναι καλύτερα προετοιμασμένη.

«Θα μου έκανε εντύπωση η Τουρκία να επιχειρούσε κάτι που θα την εξέθετε εκ νέου».

Όσον αφορά την κατάσταση στη Λιβύη, όπου η βοήθεια της Τουρκίας προς την κυβέρνηση Σάραζ είχε ως αποτέλεσμα οι δυνάμεις του Χαφτάρ να χάσουν στρατηγικά σημεία που είχαν καταλάβει, ο καθηγητής επισήμανε ότι είναι δύσκολο να δούμε μία από τις δύο δυνάμεις να επικρατεί στην περιοχή.

«Στη Λυβίη είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε τη μια η την άλλη δύναμη να επικρατεί ολοκληρωτικά».

Ο ίδιος σημείωσε πως και οι ισχυρές δυνάμεις που εμπλέκονται στη Λιβύη δε θέλουν να δουν ούτε τον έναν ούτε τον άλλο σχηματισμό να επικρατεί καθολικά.