Πολιτική

Γεννηματά στο MEGA: Ο ΦΠΑ θα έπρεπε να μειωθεί για διαμονή κι εστίαση

27.05.2020 | 18:29 Eνσωμάτωση

Στις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ αναφορικά με τη διαχείριση της διαχείριση υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που έφερε στη χώρα μας η πανδημία του κοροναϊού, αλλά στα μέχρι στιγμής πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναφέρθηκε μέσα από το MEGA η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά. 

Μιλώντας εν γένει για την πανδημία και πως αυτή επηρέασε τις ζωές των ανθρώπων, έκανε λόγο για μια «δύσκολη περίοδο για όλους μας, πρωτόγνωρη με αγωνία και φόβο για την επόμενη, για κάθε έναν μας, για τους αγαπημένους μας ανθρώπους».

«Τα πήγαμε καλά σε πρώτη φάση, εμπιστευτήκαμε τους ειδικούς και καλά κάναμε όπως αποδείχθηκε.Κι ήταν κι ένα crash test για το πολιτικό σύστημα γιατί έπρεπε να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολίτες» υπογράμμισε. 

«Ολοκληρώσαμε τον πρώτο κύκλο και εδώ και αρκετές μέρες έχουμε μπει στον δεύτερο. Κανείς δεν ξέρει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, κι αυτό που πρέπει να κάνουμε ως πολιτεία είναι να προετοιμαστούμε σωστά».

«Η κυβέρνηση καθιερώνει την λογική: μισή δουλειά – μισός μισθός»

Στη συνέχεια άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, κάνοντας λόγο για μη επαρκείς λύσεις, για καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων, ενώ παράλληλα επικοινώνησε τις θέσεις του ΚΙΝΑΛ.

«Αν κινδυνεύει η ζωή σου, δεν πρέπει να ζεις με φόβο, γιατί τότε έχεις ηττηθεί κατά κράτος εξ' αρχής. Για να μην ζούμε ως χώρα στην αγωνία, πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα και τα πρώτα δείγματα γραφής από πλευράς κυβέρνησης δεν είναι ενθαρρυντικά»

Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι τόσο από πλευράς ενίσχυσης του υγειονομικού συστήματος, όσο και από πλευρά στήριξης της οικονομίας, η κυβέρνηση δεν έχει πράξει τα δέοντα.

«Η κυβέρνηση δεν έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, τα μέτρα είναι ανεπαρκή και τα παίρνει με καθυστέρηση και τα υλοποιεί με ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση. 

Υπάρχει πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Ακόμα και μέσα από το πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας, η κυβέρνηση στην πραγματικότητα καθιερώνει την λογική της: μισή δουλειά – μισός μισθός».

«Ο ΦΠΑ θα έπρεπε να έχει μειωθεί για διαμονή κι εστίαση»

«Μιλάμε για επιδότηση 40% του μισθού, για να μην σηκώσουν το βάρος οι επιχειρήσεις και για ένα πακέτο μέτρων για τον τουρισμό για να λειτουργήσουν και να είναι ανταγωνιστικές. Αν δεν πάρεις μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, δεν μπορείς μόνο να ζητάς από αυτές» είπε η κ. Γεννηματά.

«Η κυβέρνηση δεν προστατεύει τις θέσεις εργασίας, ούτε παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τον τουρισμό. Το πρώτο που θα έπρεπε να γίνει είναι η μείωση ΦΠΑ, σε διαμονή κι εστίαση. Η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις είναι επίσης σημαντικό θέμα. Μέχρι τον Ιούλιο οι επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν σε πιο πλαίσιο θα λειτουργήσουν. Ξέρουμε ότι ειδικά φέτος, το ύψος της ύφεσης εξαρτάται από τον τουρισμό» συμπλήρωσε. 

«Υπάρχουν οι κοινοτικοί πόροι»

Ερωτηθείσα για τα χρήματα απάντησε πως «υπάρχουν οι κοινοτικοί πόροι για να το εφαρμόσει η κυβέρνηση, αλλά το κάνει με λάθος τρόπο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι η ρευστότητα που δεν εξασφαλίζουν οι τράπεζες. Και η κυβέρνηση μένει στα παρακάλια».

Αναφορικά με το ελληνικό σύστημα υγείας, η κ. Γεννηματά ανέφερε πως: «Με τα λόγια δεν γίνονται έργα για το ΕΣΥ. Έχουν περάσει 2 μήνες, παρουσιάσαμε συγκεκριμένα πλαίσια για το τι πρέπει να γίνει για την ενίσχυση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και για το δεύτερο που είναι η καθημερινότητα του νοσοκομείου. Καθυστερούν σημαντικά εδώ και δύο μήνες».

«Επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, αποκαταστάθηκαν τα τεράστια χρέη από την κυβέρνηση Καραμανλή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, 6,9 δισεκατομμύρια. Χώρια η φαρμακευτική δαπάνη. Τότε έγιναν οι τελευταίες προσλήψεις, τώρα απλώς ακούμε εξαγγελίες από την προηγούμενη και την τωρινή κυβέρνηση»

Διαφέρουμε στην πράξη της πολιτικής. Είμαστε υπερήφανοι γιατί και δημιουργήσαμε το ΕΣΥ, και το διασώσαμε και εμείς ξέρουμε τι πρέπει να γίνει για την αναγέννησή του. Του λέμε να εντάξει τους νοσηλευτές του δημοσίου στα βαρέα κι ανθυγιεινά και αρνείται να το κάνει. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να χωρίσει την Ελλάδα σε ζώνες».

«Είμαστε το κόμμα με την μεγαλύτερη ανανέωση»

«Το ΚΙΝΑΛ προχωράει αυτόνομο. Είμαστε το κόμμα με την μεγαλύτερη ανανέωση. Μέσα από την κρίση της πανδημίας, έχουν έρθει οι ιδέες μας περισσότερο από ποτέ. Η αγορά δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα από μόνη της. Κρύβονται πίσω από το λεξιλόγιο της σοσιαλδημοκρατίας αλλά δυστυχώς μπροστά στο πρόβλημα, ξεσκεπάζεται το αληθινό πρόσωπο της σημερινής κυβέρνησης» τόνισε για να καταλήξει λέγοντας:

«Καλούμε κάθε προοδευτικό πολίτη να είναι κοντά μας σε αυτόν τον ανοιχτό διάλογο, στη συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ εμείς δεν θέλουμε μια βαρβαρότητα για πολλούς, και μια κανονικότητα για τους λίγους».