Πολιτική

Έβρος: Ενισχύονται οι δυνάμεις μετά τις απειλές της Τουρκίας

27.05.2020 | 13:45 Eνσωμάτωση

Απόπειρα αιφνιδιασμού από τους Τούρκους στον Έβρο το αμέσως επόμενο διάστημα βλέπουν οι ελληνικές αρχές που από αύριο αναπτύσσουν «ασπίδα» στην ελληνοτουρκική μεθόριο με διμοιρίες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Συνολικά 400 άνδρες συνολικά θα σπεύσουν στο σημείο ενώ ήδη έχει δοθεί εντολή να επιταχυνθούν οι εργασίες για την επέκταση του φράχτη και για την ολοκλήρωση οχυρωματικών έργων στις παραποτάμιες ζώνες. Στην περιοχή θα βρεθεί σε λίγη ώρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η διαταγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς τους 400 αστυνομικούς που επιστρέφουν στον Έβρο είναι σαφής. Πρέπει να αποτραπεί η παράνομη είσοδο μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Η ενίσχυση γίνεται στο πλαίσιο της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αποτροπής νέας ενδεχόμενης μαζικής εισόδου παράτυπων μεταναστών στη χώρα μας.

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ θα μετακινήσει σε πρώτη φάση 125 αστυνομικούς προκειμένου να συνδράμουν στις περιπολίες στην οριογραμμή και με δεύτερη διαταγή θα ενισχυθεί η δύναμη με άλλους 280 άνδρες των ΜΑΤ που θα βρίσκονται κατά μήκος των χερσαίων συνόρων.

Για θερμό καλοκαίρι έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο υπουργός τόνισε ότι οι εργασίες στο φράχτη θα συνεχιστούν κανονικά, ενώ αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει εντείνει την αποτρεπτική της παρουσία.

Τις Φέρρες θα επισκεφθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδης προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί, τις εργασίες που γίνονται για την θωράκιση των συνόρων αλλά και να δοθούν κατευθύνσεις στους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το υπουργείο άμυνας και εξωτερικών είναι σε συναγερμό και εξετάζουν τις δηλώσεις των  Τούρκων αξιωματούχων και πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το επόμενο διάστημα η Τουρκία αναμένεται να κινηθεί με βάση τους εξής άξονες.

Με ένα νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο και το Αιγαίο και με προβοκάτσια. Ακόμα, με τουρκική πρόκληση στο πλαίσιο της δοκιμής των ελληνικών νεύρων με τη μορφή της προσευχής στην Αγία Σοφία, καθώς επίσης και με την έλευση ενός ερευνητικού σκάφους νότια της Κρήτης ίσως μέσα στον Ιούνιο.

Οι προετοιμασίες της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνουν τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν ήδη πάρει το δρόμο για τον Έβρο, την οχύρωση του στρατού των ευαίσθητων σημείων του ποταμού με τσιμεντένια μπλοκ και σειρές από συρματοπλέγματα, αλλά και την αύξηση των περιπολιών και του αριθμού των νεοσυλλέκτων.