Πολιτική

Ελληνοτουρκικά και προσφυγικό: Δ. Καιρίδης – Γ. Κατρούγκαλος στο MEGA

27.05.2020 | 10:21 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή «MEGA Mag» μίλησαν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Καιρίδης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το ζήτημα του προσφυγικού.

Για τη μεταφορά ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή του Έβρου, ο κ. Καιρίδης υποστήριξε πως περιμένουμε ένα θερμό καλοκαίρι μετά και τις δηλώσεις της τουρκικής πλευράς, κατά συνέπεια «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι». Οι δυνάμεις των ΜΑΤ εστάλησαν στο σημείο εξαιτίας της καθυστέρησης στην επάνδρωση των συνόρων λόγω καραντίνας. «Πρόκειται για σχεδιασμό ενόψει καλοκαιριού», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το δημοσίευμα της βρετανικής Sun, περί τουρκικής εισβολής και κατάληψης ελληνικού εδάφους από τους Τούρκους, ο κ. Καιρίδης υποστήριξε πως πρόκειται για προβοκατόρικο δημοσίευμα που πήρε διαστάσεις στο εσωτερικό της χώρας.

«Η Τουρκία είναι ένας αντίπαλος που προκαλεί συνεχώς. Θέλουμε να κρατάμε τις εντάσεις χαμηλά, ενώ παράλληλα δείχνουμε αποφασιστικότητα», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο κ Κατρούγκαλος, αμφισβήτησε τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί ψευδών ειδήσεων από το γεγονός ότι η ίδια η ελληνική πλευρά έστειλε δύο διαβήματα στη γείτονα. «Θα κάναμε ποτέ διάβημα λόγω κινητικότητας στην δική τους πλευρά των συνόρων;», αναρωτήθηκε.

Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις της Τουρκίας κρύβουν κάτι βαθύτερο, σύμφωνα με τον βουλευτή. «Δεν είναι μεμονωμένες, αλλά εντάσσονται σε μια στρατηγική κλιμακούμενης έντασης και η αυξανόμενη επιθετικότητά της θέλει να μας εξαναγκάσει σε υποχωρήσεις», εξήγησε.

Τόνισε πως «πρέπει να υπάρχει εθνικό μέτωπο, αλλά βασισμένο στην αλήθεια», ενώ συμφώνησε με τον κ. Καιρίδη στην ανάγκη υπηρεσιακής ετοιμότητας με την προϋπόθεση ότι θα χαραχθούν κόκκινες γραμμές στην Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία.  

Απαντώντας ο κ Καιρίδης κατηγόρησε τον κ. Κατρούγκαλο για πατριδοκαπηλία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «προσπάθησε να ισορροπήσει μεταξύ πατριδοκαπηλίας και σοβαρότητας».

Η συζήτηση εντάθηκε όταν έγινε αναφορά στον φράχτη στον Έβρο, με τον κ. Καιρίδη να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία εντυπώσεων στους Έλληνες πολίτες και τον κ. Κατρούγκαλο να υποστηρίζει πως «ο φράχτης δεν είναι τρόπος επίλυσης του προσφυγικού», ενώ με τη σειρά του, ο κ. Καιρίδης ισχυρίστηκε πως «ο φράχτης είναι μέρος της πολιτικής».