Ελλάδα

Ανοίγουν δημοτικά και νηπιαγωγεία – Ποιοι γονείς δικαιούνται μειωμένο ωράριο

27.05.2020 | 13:16 Eνσωμάτωση

Ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία τη Δευτέρα και ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες και οι απολυμάνσεις. Η Υπουργός Παιδείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί και το άνοιγμα των ολοήμερων σχολείων ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από τη ν πλευρά του δήλωσε ότι το μειωμένο ωράριο κατά 2 ώρες που θα ισχύσει για τους δημοσίους υπαλλήλους θα ισχύει και για τους γονείς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν σταματούν να απαντούν στα αγωνιώδη ερωτήματα των γονιών οι υπεύθυνοι των εκπαιδευτικών δομών από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι επιστρέφουν τα μικρά παιδιά στα θρανία την 1η Ιουνίου. Μέχρι τις 26 Ιουνίου παρατείνεται η χρονιά για δημοτικά και νηπιαγωγεία και μέχρι τις 31 Ιουλίου θα λειτουργήσουν παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί. Ο χαμένος χρόνος αναμένεται να καλυφθεί και με άνοιγμα των σχολείων την 1η Σεπτεμβρίου.

Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι που είναι γονείς μαθητών στα ολοήμερα τα οποία δεν θα λειτουργήσουν, μπορούν να έχουν μείωση ωραρίου για να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο.

Την ίδια ώρα στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς τρέχουν και δεν προλαβαίνουν για τις απαραίτητες απολυμάνσεις μέσα στο επόμενο τριήμερο και για να διασφαλίσουν πως θα υπάρχουν καθαρίστριες από τη Δευτέρα.

Συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε το πρωί η υπουργός παιδείας προκειμένου να ενημερωθεί για το άνοιγμα των σχολείων και για το νομοσχέδιο για την παιδεία.

Η επιστροφή στο σχολείο πάντως δεν έγινε για σημαντικό αριθμό μαθητών σε γυμνάσια και λύκεια με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τα ποσοστά .

Το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζει από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια πλησιάζει το 60% σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε κάποιες περιοχές το ποσοστό των απόντων φτάνει ή υπερβαίνει το 70%.

Χρήση του μειωμένου ωραρίου κατά δύο χώρες μπορούν κάνουν αμφότεροι οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Προβλέπεται επίσης άδεια ειδικού σκοπού για τα σχολεία που λειτουργούν εκ περιτροπής.

Τη Δευτέρα ανοίγουν και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών για τους μαθητές του Δημοτικού.