Ελλάδα

Οι παγίδες στο νέο τοπίο των εργασιακών σχέσεων

26.05.2020 | 21:15 Eνσωμάτωση

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA βρέθηκε ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα», Δημήτρης Μανιάτης, προκειμένου να σχολιάσει τις «παγίδες στο νέο τοπίο που έχει δημιουργηθεί στις εργασιακές σχέσεις.

«Οι παγίδες είναι πολλές και τεράστιες. Η τηλε-εργασία, η εκ περιτροπής εργασία πιθανώς έδωσαν μια συνέχεια σε αυτό που λέμε παραγωγικότητα και παραγωγικό ιστό, αλλά έχουν τεράστιες παγίδες. Για παράδειγμα η τηλε-εργασία, για την οποία και μεγάλοι ψηφιακοί όμιλοι έχουν δώσει ήδη το “πράσινο φως” στους εργαζόμενούς τους, να δουλεύουν με αυτό τον τρόπο μέχρι και τον Γενάρη του 2021, είναι μία δομή η οποία έχει τεράστιους κινδύνους για αυτό που λέμε εργασιακό ιστό, εργασιακά δικαιώματα, και όχι μόνο. Ένα παράδειγμα είναι το πώς μετακυλίουν οι μεγάλες εταιρίες το κόστος του γραφείου στο σπίτι του εργαζόμενου. Από το internet, μέχρι το ρεύμα, μέχρι το νερό. Η εκ περιτροπής εργασία είναι επίσης μία τάση που αν γενικευθεί έχει τεράστιες παγίδες. Η μεγάλη παγίδα σε όλα αυτά είναι το να πάμε σε μια νέα δομή που θα λέγεται επιδοτούμενη ανεργία», ανέφερε ο Δημήτρης Μανιάτης.

«Πρέπει άμεσα να δούμε και ευρωπαϊκά, αλλά και από την εδώ κυβέρνηση, μία στροφή προς τον προστατευτισμό και προς το γεγονός ότι η εργασία είναι συστατικό στοιχείο της κοινωνικής συνοχής», πρόσθεσε.

«Πιθανώς τα νούμερα θα φτάσουν τον Δεκέμβρη του 2020 στο 20-22% ανεργία. Πριν τον κορωνοϊό η ανεργία ήταν βάσει της ΕΛΣΤΑΤ στο 16,1%. Τα νούμερα είναι συγκλονιστικά. Αν προστεθούν τόσοι άνθρωποι στην ανεργία, ή στις αόρατες μορφές απασχόλησης, μιλάμε για μία κοινωνία η οποία θα δυναμιτιστεί κοινωνικά. Άρα και ευρωπαϊκά και η εδώ κυβέρνηση πρέπει να φτιάξουν ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που στο κέντρο του να έχει την εργασία και τα δικαιώματα», κατέληξε ο Δημήτρης Μανιάτης.