Υγεία

Οι κίνδυνοι από την επιστροφή των μαθητών στην ψυχολογία τους και τη δημόσια υγεία

26.05.2020 | 10:34 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος και ο Καθηγητής Ψυχολογίας στο ΕΚΠΑ, Σταμάτης Αντωνίου για τους κινδύνους που εμπεριέχει η επιστροφή των μικρών μαθητών στα σχολεία και για την ψυχολογία τους έπειτα από την δύο μηνών απουσία τους από τα σχολικά θρανία και τους φίλους τους.

«Από τη στιγμή που αποφασίσαμε να σταματήσουμε την καραντίνα και να επιστέψουμε στην κανονικότητα, υπάρχουν κίνδυνοι», υποστήριξε ο κ. Βατόπουλος, ωστόσο έκανε την παραδοχή πως η κοινωνία πρέπει να ανοίξει.

Τα σχολεία αποτελούν μία παράμετρο αυτής της εξίσωσης. Πάντως, η περίοδος που διανύουμε φαίνεται να είναι πολύ καλή για το άνοιγμα των σχολείων, σύμφωνα με τον καθηγητή, καθώς η κυκλοφορία του ιού είναι πλέον ελάχιστη και δίνεται η δυνατότητα να δοκιμαστεί το εκπαιδευτικό σύστημα στα νέα μέτρα, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς από Σεπτέμβρη.

Για τα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν στην οικογένειά τους άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι γονείς μπορούν με μια υπεύθυνη δήλωση και χωρίς να διευκρινίζουν την αιτία, να κρατήσουν τα παιδιά τους σπίτι.

Για το προσεχές μέλλον, ο κ. Βατόπουλος υποστήριξε ότι βαδίζουμε «βλέποντας και κάνοντας» και ελπίζοντας πως η εφαρμογή των μέτρων θα αποδώσει.

Από την πλευρά του ο κ. Αντωνίου μίλησε για την ψυχική κατάσταση των μικρών μαθητών και τη σημασία του ρόλου του γονέα και του καθηγητή στην ομαλή προσαρμογή τους στη νέα κανονικότητα. «Ο εκπαιδευτικός πρέπει να βρίσκεται σε ένα καλό επίπεδο ψυχικής ανθεκτικότητας και τα μηνύματα πρέπει να είναι θετικά από την πλευρά του», είπε σχετικά.

«Τα παιδιά ξέρουν τι συμβαίνει. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να μεριμνήσει η πολιτεία ώστε να εμπλακούν περισσότερο οι σχολικοί ψυχολόγοι στην εκπαιδευτική διαδικασία», συμπλήρωσε.