Όλες τις πληροφορίες γύρω από τη μείωση του φόρου εισοδήματος και τα αδήλωτα τετραγωνικά έδωσε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο δημοσιογράφος Ντίνος Σιωμόπουλος.
Η μείωση του φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ αφορά ιδιοκτήτες που εισπράττουν ενοίκια με μείωση κατά 40%. Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες πιθανόν να έχουν μια έκπτωση 5% στον ΕΝΦΙΑ υπό την προϋπόθεση ότι έχει πληρωθεί εφάπαξ ο φόρος και η πρώτη δόση είναι το Σεπτέμβριο.
Για κάθε 100 ευρώ μείωσης ενοικίου, επιστρέφονται στον ιδιοκτήτη από το κράτος 35 ευρώ. Τα υπόλοιπα 65 ευρώ είναι μια οριστική απώλεια για τον ιδιοκτήτη.
Η έκπτωση του φόρου θα συμψηφιστεί με οφειλές που θα προκύψουν από τον Ιούλιο και μετά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δήλωση των χαμένων ενοικίων σε ηλεκτρονική πλατφόρμα από τον Ιούλιο και μετά.
Όλα τα παραπάνω σχολίασε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς.
Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, δεν είναι γνωστό στο υπουργείο πόσοι είναι αυτοί που δικαιούνται επιστροφής γιατί οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώθηκαν σε άλλη πλατφόρμα όπου δεν περιλαμβάνονταν τα στοιχεία των ιδιοκτητών ώστε να ξέρουν και ποιος δικαιούται μείωση. Όλοι αυτοί μεταφέρθηκαν αυτόματα στην καινούρια πλατφόρμα με τη διαφορά ότι κανείς από τις έξι κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών δεν έχει δώσει υπεύθυνη δήλωση στον ιδιοκτήτη του.
«Έχουν επιβάλει παράνομες μειώσεις στα ενοίκια χωρίς καμία τεκμηρίωση», είπε σχετικά.
Οι ιδιοκτήτες ζητούν να επεκταθεί η δυνατότητα της φορολογικής επιστροφής σε όσους επεκτείνουν τη μείωση εθελοντικά.
Αναφορικά με τα αδήλωτα τετραγωνικά, η υποβολή της αίτησης δε χρειάζεται δικαιολογητικά. Πρέπει να δοθεί προσοχή στη σύγκριση των τετραγωνικών μέτρων που αναγράφονται στο Ε9 με αυτά του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος και του συμβολαίου και να γίνουν διορθώσεις όπου χρειάζονται. Οι κατοικίες εκτός σχεδίου δηλώνονται κανονικά.
Για το ζήτημα αυτό, ο κ. Παραδιάς υποστήριξε πως έχει ζητηθεί προθεσμία για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων αλλά και όσων έχουν σχέση με το κτηματολόγιο
«Να πάψει το δημόσιο να διεκδικεί τα πάντα για δικά του, να σέρνει τους πολίτες επί δεκαετίες στα δικαστήρια και να ζητάει τίτλους από το 1885», κατέληξε.