Κόσμος

Κορωνοϊός: Σε δύσκολη θέση χιλιάδες επιχειρηματίες της εστίασης

26.05.2020 | 20:27 Eνσωμάτωση

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης στην Ευρώπη, παρά την χαλάρωση των μέτρων. Στην Ισπανία, σεφ διαδήλωσαν μπροστά στη Βουλή, ενώ στη Γαλλία δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση σε ιδιοκτήτη εστιατορίου, που καλείται να του καταβάλει ασφαλιστική εταιρία.

Οι σεφ που συγκεντρώθηκαν έξω από την ισπανική Βουλή κατέθεσαν συμβολικά τις ποδιές τους στον δρόμο, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που συνοδεύουν την επαναλειτουργία των εστιατορίων, όπως οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια,  δεν επιτρέπουν την επιβίωση των επιχειρήσεων.  

Στη γειτονική Γαλλία, δικαστήριο αποφάσισε ότι μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία πρέπει να από αποζημιώσει εστιάτορα που έκλεισε την επιχείρησή του επί δυο μήνες λόγω καραντίνας.

Το δικαστήριο του Παρισιού έκρινε ότι η διοικητική απόφαση για κλείσιμο του εστιατορίου ενεργοποίησε την ειδική  ρήτρα παύσης επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθιστώντας τον εστιάτορα δικαιούχο αποζημίωσης από την ασφαλιστική.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση. Οι ασφαλιστικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος από την πανδημία δεν είναι ασφαλίσιμος και εξαιρείται από τις ασφαλιστικές εγγυήσεις.