Πολιτική

Κόντρα Ασημακοπούλου-Σπίρτζη στο MEGA – H πρόβλεψη για τη στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης

26.05.2020 | 09:48 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή «MEGA Mag» μίλησαν η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός κ. Χρήστος Σπίρτζης.

«Παρά τους αγνώστους Χ που υπάρχουν στην εξέλιξη της πανδημίας, εμείς συνεχίζουμε με την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων » είπε η κ. Ασημακοπούλου απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Επικεντρώθηκε στην ευρωπαϊκή στήριξη που αναμένεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι αύριο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να εγκριθεί η πρόταση για το νέο Ταμείο των 500 δισ. ευρώ.

Το «ρίσκο πρόβλεψης» των 10 δισ. ευρώ

Ρίσκαρε μάλιστα μια πρόβλεψη σχετικά με το ποσό που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ίσως να λάβουμε πάνω από 10 δισ. ευρώ, επιπροσθέτως των χρημάτων δηλαδή που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Από την πλευρά του ο κ.Σπίρτζης δήλωσε πως τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι σημαντικά για όλη την Ευρώπη προκειμένου να καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση αλλά κράτησε επιφυλάξεις για τις εκτιμήσεις της κ. Ασημακοπούλου.

Έκανε λόγο για τις «αγκυλώσεις» σε νεοφιλελεύθερους δογματισμούς που υπάρχουν στην ΕΕ, οι οποίες όπως είπε, δεν την αφήνουν να εκδώσει ευρωομόλογο για να καλυφθούν οι πραγματικές αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες της Ευρώπης.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί μια άριστη επικοινωνιακή πολιτική αλλά δεν πράττει επί της ουσίας.

Η πολιτική στήριξης της κυβέρνησης προς τους μικρομεσαίους και τους εργαζόμενους είναι μηδενική συγκριτικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ», είπε χαρακτηριστικά.

Για να ανταπαντήσει η κ. Ασημακοπουλου πως τόσο το «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» όσο και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης περιείχαν «ωμά ψέματα» και βασίζεται στη «λογική του λαϊκισμού».

Κόντρα για τον Έβρο

Οι δύο πολιτικοί αναφέρθηκαν επίσης στις προκλήσεις της Τουρκίας στον Έβρο και τις αντιδράσεις της Ελλάδας.

«Δεν γίνεται με τη μεζούρα να υπερασπίζεσαι τον Έβρο», ούτε να κλείνεις τα μάτια στην πολιτική της Τουρκίας που «γκριζάρει» τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, είπε ο κ. Σπίρτζης. Και ζήτησε ενημέρωση από την κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ.  

«Ο φράχτης του Έβρου θωρακίζει την Ελλάδα», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν καιγόταν» για τον φράχτη είπε σε άλλο σημείο η κ.Ασημακοπουλου. Ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δίνει επιχειρήματα στην τουρκική πλευρά».

Για να ακολουθήσουν αλληλοκατηγορίες για τον τρόπο αντιμετώπισης του όλου θέματος στα ελληνοτουρκικά.