Οικονομία

Καμπανάκι κινδύνου για εκτίναξη της ανεργίας

26.05.2020 | 20:02 Eνσωμάτωση

Ανασφάλεια και φόβος επικρατούν στην αγορά εργασίας, καθώς η προοπτική εκτίναξης της ανεργίας βρίσκεται προ των πυλών.Όπως εκτιμούν οικονομολόγοι, αν η ύφεση κινηθεί στα επίπεδα του 12%, ενδέχεται να χαθούν μέσα στο 2020 περί τις 340.000 θέσεις εργασίας...

Έντονη ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα και φόβο ότι θα χάσουν την δουλειά τους εκφράζουν οι εργαζόμενοι μιλώντας στην κάμερα του MEGA.

Ο Παναγιώτης Λαγόπουλος είναι ιδιοκτήτης τουριστικού λεωφορείου και λόγω της κρίσης στον κλάδο αισθάνεται αβέβαιος για το μέλλον.

«Είμαι σε αναστολή και το μέλλον είναι μαύρο, δεν βλέπουμε πως μπορέσουμε να προχωρήσουμε, υπάρχει αβεβαιότητ απάνω στην εργασία, ειδικά στον τουρισμό. Βασικά άνεργος είμαι όπως και χιλιάδες άλλοι συνάδελφοι που ασχολούνται με τον τουρισμό, και δεν ξέρουμε τι θα γίνει με όλη αυτή την ιστορία, είναι όλα στον αέρα και οι ενισχύσεις δεν είναι αυτές που περιμέναμε»

Και ο Γιωργός Αξαρλής, δίνει καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης. «Eργάζομαι ως ξεναγός για Έλληνες στο εξωτερικό, στην Καραϊβική. Δεν υπάρχουν ταξίδια αυτή τη στιγμή, δεν ξέρουμε πότε θα ξεκινήσουν κι όλας ειδικά τα πολύ μακρινά ταξίδια επομένως, αυτή τη στιγμή είμαι με τα 800€που δώσανε και τα 533 του Μαΐου, πότε θα ξαναδουλέψουμε δεν ξέρω θα αργήσουμε πολύ απ’ ότι φαίνεται, το σούπερ αισιόδοξο σενάριο είναι τον Αύγουστο αλλά δεν το βλέπω. Τα έξοδα, τρέχουν βγαίνω ίσα βάρκα ίσα νερά.»

Ζοφερές εκτιμήσεις για την ανεργία διατύπωσε ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββας Ρομπόλης.Την ίδια ώρα, για εργασιακό μεσαίωνα έκανε λόγο ο Γραμματέας Τύπου της ΓΣΣΕ μιλώντας στη Βουλή.

Πάντως τις επόμενες ημέρες η Κυβέρνηση πρόκειται να εξειδικεύσει το πλαίσιο γι ατην επιδότηση μέρους της απώλειας των μισθών για όσους εργαζόμενους τεθούν σε καθεστώς εκ περιτροπής απασχόλησης ή μερικής απασχόλησης.