Οικονομία

Ζ. Τσώλης στο MEGA: Αμείλικτοι οι αριθμοί στο εργασιακό τοπίο

25.05.2020 | 20:58 Eνσωμάτωση

Ο Ζώης Τσώλης, διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», αναφέρθηκε στους αριθμούς που σκιαγραφούν το εργασιακό τοπίο.

Ο Ζώης Τσώλης, διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», αναφέρθηκε στους ανησυχητικούς αριθμούς που σκιαγραφούν το εργασιακό τοπίο της χώρας,  μετά την την πανδημία του κορωνοϊού.

«Είναι ευχάριστο που άνοιξε η αγορά και είδαμε ωραίες εικόνες, όμως οφείλουμε να επισημάνουμε, ότι μέχρι τώρα ο κορωνοϊός έχει αφήσει πολλά θύματα πίσω του», ανέφερε αρχικά ο κ. Τσώλης πριν αφήσει τους αριθμούς και τα στοιχεία να περιγράψουν με ακρίβεια την επικρατούσα κατάσταση στον εργασιακό τομέα, μετά την επέλαση του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Τριακόσιες χιλιάδες οι άνεργοι Μαρτίου – Απριλίου

«Τον Μάρτιο 100.000 άνθρωποι περίμεναν να ανοίξουν οι δουλειές τους επειδή ήταν εποχικές, και δεν βρήκαν τη δουλειά τους ανοιχτή.

Τον Απρίλη 200.000 περίμεναν να ανοίξει η δουλειά τους δεν την βρήκαν ανοιχτή.

Το ίδιο έχει συμβεί και τον Μάιο.

Αυτό είναι το ένα σκέλος, οι άνθρωποι που χτυπούν την πόρτα της δουλειάς τους και δεν την βρίσκουν ανοιχτή.

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τους ανθρώπους που άνοιξε η επιχείρησή τους, ή επέστρεψαν στη δουλειά τους, αλλά έως τώρα ήταν σε αναστολή» σημείωσε στις δηλώσεις του μιλώντας για τους αριθμούς που φέρνουν ανησυχία στο εργασιακό τοπίο της χώρας.

 

Περίπου 1 εκατ. σε αναστολή συμβάσεων εργασίας

Ο ίδιος συνεχίζοντας υπογράμμισε:

«Ορισμένοι επέστρεψαν, υπολογίζεται ότι επέστρεψαν περίπου 250.000, αλλά δυστυχώς ο συνολικός αριθμός, είναι 1.000.000 εργαζόμενοι».

 

Απροσδιόριστος ο αριθμός εργαζομένων μερικής απασχόλησης

Στη συνέχεια ο κ. Τσώλης σημείωσε επίσης ότι : «Πολλοί πλέον βρίσκονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, υπάρχουν μειώσεις μισθών και ανασφάλεια για την επόμενη μέρα».

 

Πολιτικές οι εκτιμήσεις Στουρνάρα

Μιλώντας για τις εκτιμήσεις του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Τσώλης μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Τον Μάρτιο ο κ. Στουρνάρας προέβλεπε ότι η ύφεση θα είναι 0, ενώ ήδη η οικονομία ήταν σε ύφεση.

Τον Απρίλη προσάρμοσε την πρόβλεψη στο 4% και σήμερα παίρνει ένα εύρος από 4-9 %.

Δεν είναι τα στοιχεία του αντάξια να τα συζητάμε. Οι διεθνείς οργανισμοί και η ίδια η κυβέρνηση μιλούν για ύφεση ύψους 13%».