Πολιτική

Τσιάρας στο MEGA: Οι ποινές για τις επιθέσεις με βιτριόλι θα γίνουν πιο αυστηρές

25.05.2020 | 17:27 Eνσωμάτωση

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μίλησε στο LIVE NEWS για την αυστηροποίηση των ποινών που είναι στα άμεσα πλάνα του υπουργείου.

Με φόντο την υπόθεση με βιτριόλι, αλλά και την αποφυλάκιση του «Δράκου της Λευκίμμης» και του παιδεραστή στην Κρήτη, νωρίτερα από την αρχική τους καταδίκη, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι «αυτές είναι υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη, είναι αποτρόπαια εγκλήματα και ευαισθητοποιείται το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και ο πολίτης θέλει να νιώσει ασφάλεια.»

Όλα αυτά μας προβλημάτισαν από την αρχή που βρεθήκαμε σε αυτή τη θέση. Γι αυτό όταν κάναμε αλλαγές στον ποινικό κώδικα, μια από τις αλλαγές ήταν να μεγιστοποιήσουμε τις ποινές για τον βιασμό»

Όσον αφορά την επίθεση για το βιτριόλι, ο υπουργός ανέφερε ότι: «Είναι μια βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, και τιμωρείται με 5-10 χρόνια κάθειρξη κι εξετάζεται η  αυστηροποίηση της ποινής. Θα το θέσουμε υπόψιν της επιτροπής παρακολουθήσης του ποινικού κώδικα η οποία θα παρακολουθεί τον νέο ποινικό κώδικα και τα αποτελέσματά του»

Εξήγησε μάλιστα, ότι ο «ποινικός κώδικας διαπνέεται από ένα πλαίσιο χαμηλότερων ποινών, γιατί υπάρχει μια γενικότερη φιλοσοφία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να μπορούν οι φυλακισμένοι να κοινωνικοποιηθούν εκ νέου, αυτό είναι μια τάση, το ζήτημα είναι να δούμε τα αποτελέσματα που φέρνει ο ποινικός κώδικας, κι αυτή η επιτροπή θα μας επιτρέψει να κάνουμε αλλαγές»

«Υπάρχει ο ευμενέστερος νόμος, εφόσον το έγκλημα είναι πριν την ψήφιση του σκληρότερου νόμου, μπορεί να κάνει επίκληση του ευμενέστερου νόμου και να ισχύσει αυτός»