Ελλάδα

Η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο

25.05.2020 | 11:45 Eνσωμάτωση

Δύσκολο σκηνικό διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα στον Έβρο και στα ελληνοτουρκικά.

H ιστορία ξεκίνησε πριν από τουλάχιστον 15 ημέρες όταν υπήρξε η πληροφορία ότι υπάρχουν στην περιοχή των Φερών Τούρκοι που παρακολουθούσαν τους Έλληνες που έκαναν εργασίες για τον φράχτη.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι Τούρκοι είχαν περάσει και σε ελληνικό έδαφος, οι οποίες όμως διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από επίσημες πηγές από ελληνικής πλευράς.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA MAG» ο Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, ταξίαρχος Ε.Α. και πρώην εκπρόσωπος τύπου του ΝΑΤΟ, σημείωσε πως ο χειρισμός του θέματος χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

«Η Τουρκία, συνεχώς, με ένα οργανωμένο σχέδιο αυξάνει την προκλητικότητά της, σε βαθμό που στο Αιγαίο είναι επιθετικότητα, όπως ήταν και στις Καστανιές, πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ να μην φτάσουμε σε ένα καθεστώς ομηρείας. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή».

Συνεχίζοντας την ανάλυσή του, ο κ. Θεοδωρακίδης ανέφερε: «οι Τούρκοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν εξάρσεις, νησίδες που σχηματίζονται, για να μικρύνουν το εύρος της κοίτης του ποταμού, έτσι ώστε αν χρειαστεί να γεφυρώσουν. Τώρα, θέλοντας να εκμεταλλευτούν κενά του ποταμού για να περάσουν λαθρομετανάστες, δημιουργούν καταστάσεις σε σημεία τριβής».

Ο ίδιος σημείωσε πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η τουρκική επιθετικότητα αναμένεται να αυξηθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, διεθνολόγος και πρώην διπλωμάτης, σημείωσε πως βρισκόμαστε ήδη σε διαδοχικές φάσεις ενός θερμού επεισοδίου.

«Βρισκόμαστε σε άλλο επίπεδο πια, άρα δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την Τουρκία με πολιτικές του παρελθόντος». 

Τόνισε πως η Τουρκία είναι εχθρός της Ελλάδας, που καταπατά το διεθνές δίκαιο ασκώντας μπούλινγκ, ενώ προσπαθεί με επίδειξη δύναμης να δείξει ότι είναι ισχυρή και πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο σε όλα τα θέματα, όπως αυτά των υδρογονανθράκων.

«Και όταν αυτό δεν της βγαίνε συνεχίζει και επανέρχεται με διαδοχικά κύματα. Η Ελλάδα θα πρέπει να το πάρει απόφαση και να έχει ύψιστη ικανότητα και ετοιμότητα».

Ο κ. Καρακωστάνογλου τόνισε πως πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Τουρκία ψάχνει αφορμή να οδηγήσει τα πράγματα σε «στρατιωτικοποίηση».

Αναφερόμενοι στη Λιβύη οι κ. Καρακωστάνογλου και Θεοδωρακίδης τόνισαν πως η Τουρκία έχει κάνει στρατιωτική απόβαση στη χώρα και αναρωτήθηκαν γιατί οι δυτικοί σύμμαχοι και εταίροι της Ελλάδας συνεχίζουν να συζητούν με την Τουρκία, από τη στιγμή που παραβιάζει όλες τις συμφωνίες.

Η Ελλάδα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα που διαθέτει και να κινηθεί δυναμικά, ώστε δείξει στην Τουρκία ότι έχει έναν ισχυρό αντίπαλο.

«Μια δυναμική αντίδραση δε θα οδηγήσει σε ατύχημα κατά τον διπλωματικό όρο. Η Τουρκία μπορεί να προκαλέσει γεγονός το οποίο μετά δε θα μπορούμε να συμμαζέψουμε. Χρειάζεται σθεναρότητα στην αντιμετώπιση».