Πολιτική

Fake news τα περί εισόδου Τούρκων σε ελληνικό έδαφος επιμένουν ΥΠΕΞ και Πεντάγωνο

25.05.2020 | 21:03 Eνσωμάτωση

Με την ολοκλήρωση του νοτίου τμήματος του φράκτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, απαντά η Αθήνα στο θέμα που επιχείρησε να δημιουργήσει η Τουρκία στον Έβρο. Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπήρξε είσοδος ξένων στρατιωτών στο ελληνικό έδαφος και θεωρεί όσα διακινήθηκαν προϊόν της τουρκικής προπαγάνδας. Ο Τούρκος πρέσβης, πάντως, μιλώντας στο MEGA, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, κάνοντας λόγο για «τεχνικό ζήτημα».

Στον Έβρο υπήρξε τουρκική κινητικότητα αλλά όχι παραβίαση συνόρων, επιμένει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θέλοντας να διαλύσει τα σενάρια περί εισβολής στρατο-χωροφυλάκων σε συγκεκριμένο σημείο του ποταμού.

Υπουργείο Εξωτερικών και Πεντάγωνο μιλούν για fake news που αναπαράχθηκαν άκριτα από κόμματα της αντιπολίτευσης και εκτιμούν ότι η Άγκυρα επιχειρεί να ανεβάσει τους τόνους στην περιοχή λόγω της επέκτασης του ελληνικού φράχτη.

Όπως εξήγησαν στο MEGA καλά πληροφορημένες πηγές, η τουρκική κινητικότητα παρατηρήθηκε στο νότιο τμήμα του προγεφυρώματος των Φερών. Ένα τμήμα τουρκικού εδάφους που βρίσκεται δυτικά του Έβρου και δίπλα στο ελληνικό έδαφος που γίνονται οι προεργασίες για την ανέγερση του φράχτη.

Σε κάθε περίπτωση τα σύνορα είναι δεδομένα καθώς έχουν καθοριστεί με συντεταγμένες επισημαίνουν οι ειδικοί

Στο θέμα της συγκεκριμένης περιοχής πάντως φαίνεται πως η Άγκυρα επιχειρεί τώρα να ρίξει τους τόνους όπως φαίνεται από τα όσα δήλωσε στο MEGA ο πρέσβης της Τουρκίας.

Αναλυτές που μίλησαν στο MEGA επεσήμαναν πως η Αθήνα δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της Άγκυρας η οποία επιδιώκει να διευρύνει την ατζέντα των διεκδικήσεών της.

Στρατιωτικά όλα δείχνουν πως η Τουρκία επιθυμεί να βελτιώσει τις θέσεις τις σε τακτικό επίπεδο στον Έβρο αλλά και να κλιμακώσει.

Την Δευτέρα η Τουρκία έστειλε μια φρεγάτα της νότια της Ικαρίας σε περιοχή που δεν έχει δικαιοδοσία να δεσμεύσει ενώ με τον ίδιο παράνομο τρόπο δέσμευσε περιοχή νότια της Καρπάθου για σήμερα και αύριο.