Πολιτική

Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση για τον Έβρο – Νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου

24.05.2020 | 12:56 Eνσωμάτωση

Η Τουρκία επιλέγει να συντηρεί την ένταση που έχει δημιουργήσει στον Εβρο. Στόχος της Αγκυρας είναι η παρεμπόδιση της δημιουργίας φράκτη που επιχειρεί να οικοδομήσει η Ελλάδα, προκειμένου να ελέγξει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε παρουσία τουρκικών δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος τόνισαν χθες τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξήγησε το πρωί της Κυριακής πως όταν η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές μετρήσεις για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, η Τουρκία ζήτησε να της γνωστοποιηθούν οι συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη και η Ελλάδα απάντησε αρνητικά.

Όταν η Τουρκία έστειλε στρατιωτική δύναμη στο νότιο τμήμα του προγεφυρώματος των Φερών, σε τουρκικό έδαφος δηλαδή, απέναντι από το σημείο που γίνονταν οι εργασίες για τον φράχτη, το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε το διάβημα.

Η ιστορία αυτή και το γεγονός πως δεν είχε υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από τα αρμόδια υπουργεία επί δύο ημέρες, συνετέλεσε στο γεγονός, αυτή να προκαλέσει ερωτηματικά και να αποτελέσει θέμα τόσο για τον ξένο Τύπο αλλά και όπως ήταν αναμενόμενο θέμα πολιτικής κόντρας.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του εκπροσώπου του, Χαμί Ακσόι ζήτησε να υπάρξει επιτροπή για την διευθέτηση του ζητήματος επιβεβαιώνοντας αν μη τι άλλο ότι η ανέγερση του φράχτη έχει ενοχλήσει την Άγκυρα.

Πάντως η Άγκυρα συνέχισε την προκλητική της στρατηγική με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να παίρνει τη σκυτάλη των απειλών.

Την ίδια ώρα είχαμε μια νέα προκλητική απειλή από τον τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα υπάρξει νέο προσφυγικό κύμα προς την Ελλάδα μετά το πέρας της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του MEGA Ανδρέα Ρομποπουλο, ουσιαστικά ο Τσαβούσογλου ξεδίπλωσε όλη τη στρατηγική της Άγκυρας σχετικά με το μεταναστευτικό αλλά και την ανατολική Μεσόγειο.

Έκανε επίσης αναφορές και στις γεωτρήσεις που κάνει η χώρα του στην κυπριακή ΑΟΖ.