Οικονομία

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις – Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν απολύσεις

24.05.2020 | 07:25 Eνσωμάτωση

Πληροφορίες για τις επόμενες μέρες πληρωμής των συντάξεων του Ιουνίου δόθηκαν μέσα από την εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο». 

Η Αθανασία Ακρίβου αναφέρθηκε στις ημερομηνίες πληρωμής, αλλά και στους λόγους για τους οποίους  συνταξιούχοι είδαν τις συντάξεις τους τις προηγούμενες ημέρες «κουτσουρεμένες».

Αναμένεται εξάλλου ρύθμιση για παράταση μέχρι την 31η Ιουλίου σχετικά με τροποποιητικές δηλώσεις που πρέπει να υποβάλουν περίπου 70.000 συνταξιούχοι.

Πρόκειται για συνταξιούχους που είχαν πάρει αναδρομικά και τους έκαναν παρακράτηση.

Για το  θέμα αυτό μίλησε στην εκπομπή ο εργατολόγος κ. Δημήτρης Μπούρλος, ο οποίος εξήγησε ότι «όλο το ποσό είχε συγκεντρωθεί σε ένα φορολογικό έτος, με αποτέλεσμα να αυξηθεί υπέρμετρα ο συντελεστής και κατ΄επέκταση το ποσό το οποίο φαινόταν ως οφειλόμενο.

Κανονικά στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να γίνεται επιμερισμός στα χρόνια που αφορούν οι καταβολές αυτές και να γίνεται ο επιμερισμός κατ΄αναλογία και του φόρου».

Στο μεταξύ ειδική αναφορά έγινε στις επιχειρήσεις που με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα μπορούν να κάνουν απολύσεις.

Ο κ. Μπούρλος ανέλυσε το θέμα τονίζοντας ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν εμπίπτουν στο νόμο για την 45ήμερη προστασία από τις απολύσεις.

«Θα δούμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τα εργασιακά τους επόμενους μήνες», είπε ο κ. Μπούρλος.

Αναφέρθηκε εξάλλου στις προβλέψεις του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ  σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζομένους με ευέλικτη μορφή εργασίας.