Κόσμος

«Παύση καραντίνας» και νέα επεισόδια στο Χονγκ Κονγκ

24.05.2020 | 21:02 Eνσωμάτωση

Επιστροφή στην καθημερινότητα για τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι μετά από διάλλειμα δυο μηνών, βγήκαν και πάλι στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά του καθεστώτος. Η αιτία των νέων σοβαρών επεισοδίων είναι η απόφαση της Κίνας να επιβάλλει σαρωτικό νόμο για την εθνική ασφάλεια, θέτοντας σε αμφισβήτηση την ημιαυτονομία του Χονγκ Κονγκ, την ώρα που οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις απειλούν το Πεκίνο.

Κροτίδες κρότου λάμψης. Ρίψεις νερού από στρατιωτικά οχήματα. Οι δύο μήνες σκληρής καραντίνας στο Χονγκ Κονγκ ξεχάστηκαν σε ένα εικοσιτετράωρο.

Οι διαδηλωτές αψηφώντας τα περιοριστικά μέτρα έκαναν πορεία ανάμεσα στις εμπορικές συνοικίες Κόζγουεϊ Μπέι και Ουανσάι, όταν εκτοξεύθηκαν τα πρώτα δακρυγόνα και οι πλαστικές σφαίρες. 

Οι αστυνομικοί σχηματίζουν τείχος και οι διαδηλωτές πετούν πέτρες. Το μόνο που θυμίζει τα μέτρα προστασίας είναι οι μάσκες στο πρόσωπο. Οι 80 συλλήψεις καταργούν κάθε μέσο κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Οι διαδηλωτές φοβούνται ότι ο νέος νόμος για την ασφάλεια βάζει ταφόπλακα στο δόγμα «μία χώρα δύο συστήματα», καταργώντας το ημιαυτόνομο καθεστώς της πρώην βρετανικής αποικίας.