Κόσμος

Επεισόδια έξω από το τέμενος Αλ-Άκσα στα Ιεροσόλυμα – «Σιωπηλό» το φετινό Μπαϊράμι για τους μουσουλμάνους

24.05.2020 | 21:06 Eνσωμάτωση

Τον πιο αθόρυβο εορτασμό για το τέλος του Ραμαζανιού, βίωσαν οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο. Τα περιοριστικά μέτρα υποχρέωσαν τους πιστούς να περάσουν στα σπίτια τους το μικρό Μπαϊράμι. Μικρή παραφωνία τα επεισόδια έξω από το ιερό τέμενος Αλ Άκσα στα Ιεροσόλυμα.

Χάος προκλήθηκε με τους αστυνομικούς να χτυπούν βίαια τους προσκυνητές και εκείνοι με τη σειρά τους προσπαθούν να τους απωθήσουν. Το ιερό τέμενος των μουσουλμάνων Al Aqsa στην Ιερουσαλήμ άνοιξε μετά από 50 ημέρες αυστηρής καραντίνας για να γιορτάσουν το τέλος του Ραμαζανιού.

H ανυπομονησία δεν τους βγήκε σε καλό καθώς εξαιτίας του συνωστισμού προκλήθηκαν επεισόδια.

Πριν από ένα χρόνο, στην Ινδονησία, οι προσκυνητές συγκεντρώνονταν σε ανοιχτούς χώρους και τεμένη, για να γιορτάσουν το μικρό Μπαϊράμι.

Φέτος, ωστόσο, οι δρόμοι είναι άδειοι, τα πάρκα έρημα και οι χώροι προσευχής αθόρυβοι, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού μετέτρεψε το τέλος του Ραμαζανιού σε μια σιωπηλή γιορτή.

Στην Αίγυπτο, μουσουλμάνοι προσκυνητές που κάθε χρόνο κατέκλυζαν τους δρόμους, φέτος περιορίστηκαν στα σπίτια τους.

Στο Κάιρο- οι πάλαι ποτέ μεγάλες συγκεντρώσεις- έξω από τα τεμένη έχουν απαγορευτεί, συμπεριλαμβανομένων και των μαζικών προσευχών για το τέλος του Ραμαζανιού.

Η καραντίνα συνεχίζεται, καθώς η Αίγυπτος, είναι από τις πιο βαριά πληττόμενες χώρες, με πάνω 160,000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 700 θανάτους μέχρι σήμερα.