Κόσμος

Διαδηλώνουν στην Ευρώπη εναντίον των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό

24.05.2020 | 13:25 Eνσωμάτωση

Στην Ευρώπη μολονότι ξεκινά δειλά δειλά η άρση των μέτρων, σε πολλές πρωτεύουσες κόσμος κατεβαίνει στους δρόμους για να διαδηλώσει ενάντια στα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν. Στην Ισπανία που ανοίγει αύριο, το ακροδεξιό κόμμα vox αξιώνει με κινητοποιήσεις την παραίτηση της κυβέρνησης Σάντσεθ.

Διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί έξω από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη, το οικονομικό κέντρο της Γερμανίας. Διαμαρτύρονται για τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας του κορωνοϊού, που όπως υποστηρίζουν παραβιάζουν τα συνταγματικά τους δικαιώματα.

Η Γερμανία έχει ξεκινήσει τη σταδιακή χαλάρωση της καραντίνας από τις αρχές του μήνα με ανοιχτές παιδικές χαρές, μουσεία, καταστήματα και εστιατόρια.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έκαναν και οι Ιταλοί, στην κεντρική πλατεία Piazza del Popolo της Ρώμης για να ζητήσουν οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση, την ώρα που η χώρα επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα μετά από μήνες αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Στο Μιλάνο, την οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας, οι κάτοικοι εκμεταλλεύτηκαν την ηλιόλουστη μέρα και βγήκαν για ηλιοθεραπεία στην τεχνητή λίμνη της πόλης.

Αλλά και οι Πορτογάλοι έσπευσαν να απολαύσουν τον ήλιο το πρώτο σαββατοκύριακο, που άνοιξαν οι παραλίες μετά από δύο μήνες καραντίνας.

Στην Ισπανία μια ημέρα πριν την άρση της καραντίνας το ακροδεξιό κόμμα Vox διοργάνωσε μηχανοκίνητη πορεία εναντίον της κυβέρνησης.

Οι διαμαρτυρίες ενάντια στα περιοριστικά μέτρα ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα στη Μαδρίτη με τους διαδηλωτές να χτυπούν κατσαρόλες και τηγάνια. Ωστόσο η συγκέντρωση του Vox ήταν η πρώτη οργανωμένη αντικυβερνητική διαμαρτυρία από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.