Πολιτική

Δένδιας: Ψευδής ο ισχυρισμός περί κατάληψης εδάφους μας στον Έβρο

24.05.2020 | 20:42 Eνσωμάτωση

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην μεθοριακή γραμμή του Έβρου, καθώς η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ο φράχτης σηκώνεται σε τουρκικό έδαφος. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, με τον Τούρκο ομόλογό του να απειλεί -εμμέσως πλην σαφώς- την χώρα μας με νέο κύμα προσφυγικών ροών.

Υπουργείο Εξωτερικών και υπουργείο Εθνικής Άμυνας διέψευσαν σε κάθε τόνο τις αναφορές και τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για παρουσία τουρκικών δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξήγησε πως όταν η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές μετρήσεις για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο η Τουρκία ζήτησε να της γνωστοποιηθούν οι συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη και η Ελλάδα απάντησε αρνητικά.

Όταν η Τουρκία έστειλε στρατιωτική δύναμη στο νότιο τμήμα του προγεφυρώματος των Φερών, σε τουρκικό έδαφος δηλαδή, απέναντι από το σημείο που γίνονταν οι εργασίες για τον φράχτη, το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε το διάβημα.

Η ιστορία αυτή και το γεγονός πως δεν είχε υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από τα αρμόδια υπουργεία επί δύο ημέρες συνετέλεσε στο γεγονός, αυτή να προκαλέσει ερωτηματικά και να αποτελέσει θέμα τόσο για τον ξένο Τύπο αλλά και αντικείμενο πολιτικής κόντρας.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του εκπροσώπου του Χαμί Ακσόι ζήτησε να υπάρξει επιτροπή για την διευθέτηση του ζητήματος επιβεβαιώνοντας αν μη τι άλλο ότι η ανέγερση του φράχτη έχει ενοχλήσει την Άγκυρα.

Πάντως η Άγκυρα συνέχισε την προκλητική της στρατηγική με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να παίρνει τη σκυτάλη των απειλών και να απειλεί ανοιχτά τη χώρα μας με νέο προσφυγικό κύμα όταν τελειώσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Με δεδομένο πως ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας δήλωσε πρόσφατα πως η Τουρκία θα στείλει στις αρχές Ιουλίου πλωτό γεωτρύπανο νότια της Κρήτης η Αθήνα προετοιμάζεται για θερμό καλοκαίρι.