Ελλάδα

Άνοιγμα εστίασης: Περαιτέρω οικονομική στήριξη ζητούν οι καταστηματάρχες

24.05.2020 | 07:54 Eνσωμάτωση

Ανοίγουν τη Δευτέρα (25/5) τα καταστήματα εστίασης με αυστηρά μέτρα προστασίας. Η κάμερα της εκπομπής «MEGA Σαββατοκύριακο» βρέθηκε στα νότια προάστια των Αθηνών και μίλησε με ιδιοκτήτη καταστήματος για την επιστροφή στη νέα κανονικότητα. Όπως λέει θα λειτουργήσει με τα μισά σχεδόν τραπεζοκαθίσματα και ζητά από το κράτος κι άλλες διευκολύνσεις προκειμένου να πατήσουν γερά στα πόδια τους.

Στην εκπομπή μίλησε και ο Πρόεδρος Εστιατόρων Χανίων, Βασίλης Οικονομάκος για το άνοιγμα της εστίασης και τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Οικονομάκο, αρχίζει από πολύ πιο πριν, καθώς η σεζόν κανονικά ξεκινά πολύ νωρίτερα και ήδη δύο μήνες έχουν χαθεί.

Για τα μέτρα που λαμβάνονται και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, υποστήριξε πως η ενημέρωση στους καταστηματάρχες για τα μέτρα αυτά γίνεται μέσω φημολογιών και ρεπορτάζ και στη συνέχεια βγαίνουν τα αντίστοιχα ΦΕΚ.

Αναφορικά με την επέκταση του εξωτερικού χώρου του κάθε μαγαζιού και την τοποθέτηση επιπλέον τραπεζοκαθισμάτων, ισχυρίστηκε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, ίσως και αδύνατο, να εφαρμοστεί σε όλες τις επιχειρήσεις. «Ο δήμος καλείται να βγάλει ένα σχέδιο με μηχανικούς από την Πέμπτη μέχρι τη Δευτέρα που ανοίγουν τα μαγαζιά», σημείωσε.

Αναφέρθηκε και στον προσωπικό των επιχειρήσεων, λέγοντας πως «κανείς δε θέλει να πειράξει τον αριθμό των εργαζομένων, από την άλλη κάθε μέτρο είναι θέμα επιβίωσης».

Από την κυβέρνηση ζητούν οικονομική στήριξη και μείωση του ΦΠΑ. «Η μείωση φόρου για τα τραπεζοκαθίσματα δεν καλύπτει καν τη ζημία από τους λιγότερους πελάτες», κατέληξε.