Ελλάδα

Υπόθεση Τοπαλουδή: Απαντήσεις για την αγόρευσή της και τις επικρίσεις που δέχθηκε δίνει η εισαγγελέας

23.05.2020 | 20:47 Eνσωμάτωση

Χειμαρρώδης και αποκαλυπτική ήταν η εισαγγελέας, Αριστοτελεία Δόγκα, αναφορικά με την υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη, σε συνέντευξής της στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής». Η εισαγγελέας, που με την αγόρευσή της, προκάλεσε την αντίδραση του δικηγορικού κόσμου, κάνει λόγο για πιέσεις που της ασκήθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης.

«Έπραξα το καθήκον μου». Με αυτή την φράση υπερασπίστηκε την αγόρευσή της η εισαγγελέας Αριστοτέλεια Δόγκα στη δίκη της Ελένης Τοπαλούδη. 

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα το «ΒΗΜΑ της Κυριακής» μιλάει για τις επικρίσεις που δέχθηκε, τις πιέσεις που υπέστη στη διάρκεια της διαδικασίας αλλά και για τις σκέψεις να υποβάλλει την παραίτησή της.

Για την πολυσυζητημένη αγόρευσή της εξηγεί.

«Δεν δικάζω με τον κόσμο. Έτυχε ο κόσμος να ταυτιστεί μαζί μου. Δεν το προκάλεσα, δεν το επεδίωξα. Η αγόρευση του εισαγγελέα αλίμονο εάν δεν προκαλέσει. Πως θα πείσω εγώ τους ενόρκους; Ο εισαγγελέας πρέπει να στηρίξει την κατηγορία, να πείσει τους ενόρκους. Τι να πω; Τι καλά παιδιά που ήταν και τι ωραία φέρθηκαν;»

Η εισαγγελέας αναφέρεται και στην ψυχολογική πίεση την οποία δέχεται.

«Έχω μελετήσει σοβαρά το ενδεχόμενο τα επόμενα 24ωρα να δηλώσω την παραίτησή μου από το δικαστικό σώμα, όμως προσπαθούν να με αποτρέψουν άνθρωποι από το περιβάλλον μου». 

Η κ. Δόγκα απαντά και στις επικρίσεις που δέχθηκε από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, Δημήτρη Βερβεσού, όταν κατά την αγόρευσή της και απευθυνόμενη προς τους δικηγόρους υπεράσπισης τόνισε ότι δεν βοηθούν στην αποκατάσταση της αλήθειας.

«Τα σχόλιά μου αφορούσαν τους ανίκανους νομικούς κι όχι το σύνολο αφού ήμουν κι εγώ δικηγόρος».  

Η εισαγγελέας απαντά και στον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο, που με ανάρτησή του την είχε κατηγορήσει ότι στην αγόρευσή της είχε ταυτιστεί με την υπόθεση, λέγοντας ότι τα δικαστήρια δεν είναι απογευματινή λαϊκή. 

«Αυτά που άκουσα για την αγόρευσή μου είναι τραγικά. Λυπάμαι πάρα πολύ. Υπάρχει τεράστιο θέμα για τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο και αυτά που δήλωσε. Το δικό μου το δικαστήριο δεν έγινε ποτέ ‘λαϊκή απογευματινή’. Θα έπρεπε να ήταν πρώτα εκεί να ακούει κι ύστερα να εκφέρει άποψη. Εμένα με νοιάζει να καταλαβαίνει ο κόσμος τι γίνεται».

Ο Γιάννης Τοπαλούδης, πατέρας της αδικοχαμένης Ελένης, τόνισε ότι η κόρη του μιλούσε μέσα από την ψυχής της Αριστοτελείας Δόγκα.

Η κ. Δόγκα επισημαίνει ότι μετά την αγόρευσή της υπήρξε αιφνιδιαστική παρουσία στο δικαστήριο δύο δικηγόρων, εκπροσώπων του δικηγορικού συλλόγου, οι οποίοι την τρόμαξαν, όπως χαρακτηριστικά ομολογεί, με αποτέλεσμα να ζητήσει τη βοήθεια συναδέλφων της.