Πολιτική

ΥΠΕΞ: Fake news για Έβρο, κατηγορηματική απάντηση απο ΥΠΕΘΑ – Έντονη πολιτική κόντρα

23.05.2020 | 21:10 Eνσωμάτωση

Τη διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων στον Έβρο από την Τουρκία έκανε το ΥΠΕΞ, με αφορμή την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο σημείο όπου εκτελούνται εργασίες για την επέκταση του φράχτη από την ελληνική πλευρά. Το θέμα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, καθώς προκαλεί ερωτήματα το διάβημα προς την Τουρκία, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να υποβαθμίζει το θέμα. 

Καμιά ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετικές αναφορές για την ύπαρξη Τούρκων στρατιωτών σε περιοχή στις Φέρες του Έβρου.

Από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης διευκρινίζεται ότι ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις. 

Ερώτημα όμως δημιουργείται από το γεγονός ότι είχε προηγηθεί την Παρασκευή διάβημα της Αθήνας προς την Άγκυρα. 

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε δηλώσει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα».

Η αντιπολίτευση έθεσε ερωτήματα ζητώντας παράλληλα ενημέρωση.

«Οφείλει να απαντήσει χωρίς περιστροφές: Αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της Τουρκικής στρατοχωροφυλακής;»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και τομεάρχης Εξωτερικών ήταν ακόμα πιο καυστικός.

«Να μας απαντήσει η Κυβέρνηση ‘για πόσες δεκάδες μέτρα’ υπάρχει ζήτημα στον Έβρο;»

Καλά πληροφορημένες πηγές επεσήμαναν στο MEGA πως η τουρκική δύναμη είναι στην τουρκική πλευρά κοντά σε σημείο που γίνονται εργασίες στο πλαίσιο της επέκτασης του φράχτη στην περιοχή που στον χάρτη φαίνεται με μπλε χρώμα και που η ορθή ονομασία της είναι νότιο τμήμα προγεφυρώματος Φερών.

Το Σάββατο τελέστηκε στην Κάρπαθο το ετήσιο μνημόσυνο στην μνήμη του ήρωα πιλότου Κώστα Ηλιάκη.