Ελλάδα

Κλείνουν για έξι μήνες το ιστορικό κέντρο της Αθήνας

23.05.2020 | 13:16 Eνσωμάτωση

Προβληματισμό και αντιδράσεις προκαλεί η υπουργική απόφαση να απαγορευθεί επί εξάμηνο η κυκλοφορία των οχημάτων στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, απόφαση που πολλοί εκτιμούν ότι θα προκαλέσει μεγάλες ανακατατάξεις και θα αναστατώσει τη ζωή των κατοίκων.

Αυτές οι εικόνες με την Αθηνάς και την Πανεπιστημίου να είναι γεμάτες με αυτοκίνητα και λεωφορεία θα αποτελούν σε λίγες μέρες παρελθόν.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση και στα μέτρα πρόληψης για την εξάπλωση του covid, περιλαμβάνονται πεζοδρομήσεις στο ιστορικό κέντρο.

Ειδικότερα, ο περιορισμός κυκλοφορίας οχημάτων εφαρμόζεται στην Πλάκα, στην περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς, Μητροπόλεως – Ερμού – Αθηνάς – Σταδίου – Μητροπόλεως και στο τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς ως την οδό Αγ. Ασωμάτων.

Όπως προβλέπεται στην απόφαση, προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα και ρυθμίσεις αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πολιτών επιβάλλονται και επί των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), Φιλελλήνων, Βασιλίσσης Όλγας, Ηρώδου Αττικού και Σταδίου (από την οδό Καραγιώργη Σερβίας έως την οδό Μητροπόλεως).

Το πρόστιμο για τους παραβάτες θα είναι 150 ευρώ. Από τις απαγορεύσεις θα εξαιρούνται: α) μετακινήσεις οχημάτων μονίμων κατοίκων των ανωτέρω περιοχών, β) μετακινήσεις οχημάτων από και προς χώρους στάθμευσης, γ) TAXI μόνο για επιβίβαση ή αποβίβαση, δ) τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το σχέδιο βρίσκει αντίθετους αρκετούς επαγγελματίες οδηγούς .

Η παρέμβαση ξεκινά να υλοποιείται σταδιακά από τα μέσα Ιουνίου, με μια σειρά ήπιων και προσωρινών παρεμβάσεων που έχουν σχεδιαστεί. Όταν τεθούν σε εφαρμογή οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κάτοικοι, εργαζόμενοι και επισκέπτες θα ενημερωθούν εγκαίρως.