Πολιτική

Έρχεται κομβική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση

23.05.2020 | 13:59 Eνσωμάτωση

Δυναμική ροή ανθρώπινου δυναμικού, κτιρίων και πόρων από την κεντρική διοίκηση στα χέρια των περιφερειαρχών και δημάρχων επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να νομοθετηθεί εντός καλοκαιριού ο ενισχυμένος ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στις εισηγήσεις της 11μελούς επιστημονικής επιτροπής, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αλλαγή σκυτάλης στη διαχείριση σχολείων και κέντρων υγείας, μπαίνουν πλέον οι τελευταίες πινελιές και είναι θέμα ημερών να πάρουν τον δρόμο της έγκρισης από την κυβέρνηση.

Στο επίκεντρο της προετοιμασίας της μεταρρύθμισης που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί κομβική «ώστε να είναι απολύτως ξεκάθαρο σε όλους τους βαθμούς λειτουργίας του κράτους ποιος κάνει τι και με ποιον τρόπο» βρίσκονται οι κρίσιμοι τομείς της Παιδείας και της Υγείας, επιπλέον όμως και ο πολιτισμός και το περιβάλλον, στην κεντρική λογική της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

Συγκεκριμένα για την παιδεία αναμένεται οι προσλήψεις διοικητικού προσωπικού να περάσουν στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στους δήμους, ενώ στην υγεία η μεταφορά του συνόλου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πάντως σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε πως δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό, καθώς η αρμόδια διυπουργική επιτροπή που έχει συσταθεί αναμένεται το επόμενο διάστημα να καταθέσει και τις τελικές της προτάσεις.