Πολιτική

Αχτσιόγλου στο MEGA: Κυβερνητική επιλογή να πληρώσουν την ύφεση οι εργαζόμενοι

23.05.2020 | 09:14 Eνσωμάτωση

Ως «καταστροφική επιλογή» που «διαλύει τον κόσμο της εργασίας με τη μη εναλλακτική που δίνει» χαρακτήρισε η Έφη Αχτσιόγλου τα εργασιακά μέτρα της κυβέρνησης με φόντο τον κορωνοϊό. 

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, υποστήριξε ότι το κυβερνητικό σχέδιο για την εργασία δίνει τρεις επιλογές στον εργαζόμενο. 

«Την οριζόντια μείωση του μισθού του της τάξης 20%, την απόλυση, ή την αναστολή εργασίας, δηλαδή το μοντέλο της επιδοτούμενης ανεργίας. Είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ότι αυτό το κομμάτι της ύφεσης θα το πληρώσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι εργαζόμενοι» τόνισε.

Μάλιστα, έκανε λόγο, πως τα κυβερνητικά μέτρα τις θυμίζουν «συνταγές περιόδου 2012-2014» για δύο λόγους. 

«Και τότε υπήρχαν ραγδαίες μειώσεις μισθού και έκρηξη ανεργίας. Και οι σημερινές δικαιολογήσεις μοιάζουν με τις δικαιολογήσεις της τότε εποχής δηλαδή ‘’μη μιλάτε, κάποιοι άλλοι δεν έχουν δουλειά’’» πρόσθεσε.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «το κράτος δεν παρενέβη στην οικονομία για να μπορεί να λειτουργήσει», προτείνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς τη κατεύθυνση της στήριξης των επιχειρήσεων.

«Όσες επιχειρήσεις επαναλειτουργούν με διοικητικούς περιορισμούς από το κράτος, όπως για παράδειγμα η εστίαση, πρέπει να καλύπτει το κράτος το υπόλοιπου το εργατικού κόστους, δηλαδή μισθούς και εισφορές, με την υποχρέωση των επιχειρήσεων να καταβάλουν το 100% των μισθών και να μη μεταβάλλουν τις σχέσεις εργασίας» σημείωσε σχετικά.

Ακόμα, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων, πρότεινε το μέτρο «της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης» το οποίο κοστολογήθηκε περί τα τρία δισ. από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

«Η αντιπαράθεση δεν γίνεται με την επιχείρηση που δεν μπορεί να λειτουργήσει αλλά με το είδος της κρατικής παρέμβασης που δεν επιτρέπει στην επιχείρηση να στηρίξει μισθούς και θέσεις εργασίας» ξεκαθάρισε η πρώην υπουργός.