Κόσμος

14ήμερη καραντίνα για όσους φτάνουν στη Βρετανία – Τεστ αντισωμάτων σε όλους τους κατοίκους του Κασκάις

23.05.2020 | 13:15 Eνσωμάτωση

Αποστάσεις, μέτρα ασφαλείας, τεστ αντισωμάτων και υποχρεωτική καραντίνα δυο εβδομάδων για ταξιδιώτες γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της νέας καθημερινότητας σε πολλές χώρες τις Γηραιάς Ηπείρου.

Από τις 8 Ιουνίου ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής καραντίνας δύο εβδομάδων για όσους φτάνουν στη Βρετανία από το εξωτερικό, από αέρος και θαλάσσης. Η βρετανική κυβέρνηση θα φροντίζει τη διαμονή των ταξιδιωτών, που δεν έχουν κανονίσει πού θα περάσουν τις ημέρες της καραντίνας.

Όσοι δεν συμμορφώνονται θα πληρώνουν πρόστιμο ύψους 1.000 λιρών, ενώ τα υπόλοιπα έθνη της Βρετανίας θα θέσουν τους δικούς τους κανόνες στις παραβιάσεις του μέτρου.

Από την καραντίνα εξαιρούνται ελάχιστες κατηγορίες πολιτών, όπως όσοι έρχονται από την Ιρλανδία, γιατροί που ειδικεύονται στην αντιμετώπιση του Covid-19 και εποχιακοί εργάτες αγροτικών εργασιών. Οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη Βρετανία θα συμπληρώνουν έντυπο με στοιχεία επικοινωνίας τους και του χώρου διαμονής τους κατά την καραντίνα, όπως και πληροφορίες για το ταξίδι τους.

Με αντίποινα απειλεί η Γαλλία τη Βρετανία μετά την επιβολή καραντίνας 14 ημερών σε όλους τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες.

Οι ταξιδιώτες που φτάνουν στην Ιρλανδία θα υποχρεούνται από την επόμενη Πέμπτη να ενημερώνουν τις αρχές για το πού θα περάσουν τις 14 ημέρες καραντίνας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Το Κασκάις, μια παραλιακή πόλη κοντά στη Λισαβόνα σχεδιάζει να είναι η πρώτη στην Πορτογαλία που θα υποβάλει σε τεστ για αντισώματα κορωνοϊού και τους 200.000 κατοίκους της προκειμένου να απολαύσουν μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική καλοκαιρινή σεζόν παρά την πανδημία του κορωνοϊού.

Αν και τα τεστ δείχνουν ποιος έχει μολυνθεί από τον COVID-19, δεν είναι ακόμη σαφές αν η παρουσία αντισωμάτων παρέχει μόνιμη ανοσία