Ελλάδα

Χωρίς τεστ και καραντίνα αλλά με αυστηρά μέτρα οι τουρίστες στην Ελλάδα

22.05.2020 | 20:21 Eνσωμάτωση

Χωρίς διαγνωστικά τεστ, όπως επεδίωκε η χώρα μας, αλλά με τήρηση αυστηρών κανόνων προστασίας, θα πραγματοποιούνται τα αεροπορικά ταξίδια, σύμφωνα με την οδηγία που εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Αεροπορικός Οργανισμός Ασφάλειας. Η Ελλάδα πάντως προετοιμάζεται για μια τουριστική σεζόν που προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολη και καταστρώνει το επιχειρησιακό σχέδιο της υποδοχής των ξένων τουριστών.

Αγωνία στην κυβέρνηση για τα έσοδα και αβεβαιότητα στους επαγγελματίες του τουρισμού – προκαλούν τα νέα δεδομένα στις μετακινήσεις και η διάθεση των τουριστών να ταξιδέψουν εκτός των χωρών τους εν μέσω της πανδημία του κορωνοϊου.

Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Μάρτιο – μέσα στο lockdownh – εμφάνισαν μείωση 71% – και διαμορφώθηκαν στα 92 εκατομμύρια ευρώ έναντι 318 εκατομμυρίων ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2019.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΛΟΓΩ LOCKDOWN

•Μείωση 71% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις τον ΜΑΡΤΙΟ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΛΟΓΩ LOCKDOWN

•Μάρτιος 2020 (ΒΕΛΑΚΙ) 92 εκατ. Ευρώ

•Μάρτιος 2019 (ΒΕΛΑΚΙ) 318 εκατ. Ευρώ

Από τις 15 Ιουνίου που απελευθερώνονται οι πτήσεις στο Ελευθέριος Βενιζέλος και την 1η Ιουλίου στα υπόλοιπα 15 αεροδρόμια της χώρας στρατιωτικοί γιατροί, νοσηλευτές, γιατροί του ΕΟΔΥ αλλά και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θα ριχτούν στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Οι «λίστες» που έχουν καταρτιστεί για την υποδοχή επισκεπτών έχουν ως οδηγό τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε χώρας ανάλογα με τα κρούσματα και τα θύματα του κορωνοϊου.

Ο «χάρτης» με χρώματα – το κόκκινο, το πορτοκαλί, το πράσινο και το κίτρινο – αποτελούν τον οδηγό για τους ειδικούς για τον αριθμό των ελέγχων.

Οι έλεγχοι: «Πράσινες» χώρες: 1 – 2 έλεγχοι ανά 150 επιβάτες

«Κίτρινες» χώρες: 5 με 10 έλεγχοι ανά 150 επιβάτες

«Κόκκινες» χώρες: Έως 75 έλεγχοι ανά 150 επιβάτες

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα:

15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι πτήσεις «Ελευθέριος Βενιζέλος»

1η Ιουλίου απελευθερώνονται οι πτήσεις από όλα τα αεροδρόμια

Τον οδικό χάρτη για το πώς θα γίνονται τα ταξίδια έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας. Στις 28 σελίδες της οδηγίας δεν υπάρχει πρόβλεψη για τεστ όπως αρχικά ήθελε η Αθήνα ωστόσο προβλέπονται αυστηρά μέτρα για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν.

ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

•Μόνο εργαζόμενοι και ταξιδιώτες θα αεροδρόμια

•Υποχρεωτική η μάσκα για όσους ταξιδεύουν

•Αλλαγή μάσκας κάθε τέσσερις ώρες

•Απομακρύνονται από το αεροδρόμιο όσοι δεν πειθαρχούν στα μέτρα

•Ειδικοί θάλαμοι στα αεροδρόμια για διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων

•Καμία πώληση προϊόντων duty free

•Περιορίζονται οι υπηρεσίες φαγητού και ποτού

Σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο οργανισμός προτείνει την εκκένωση δυο σειρών καθισμάτων προς κάθε κατεύθυνση ενώ ο επιβάτης θα μετακινείται στο πίσω και δεξιό τμήμα του αεροσκάφους.