Ελλάδα

Τα κίνητρα πίσω από την επίθεση με βιτριόλι – Τι λένε ψυχίατροι και εγκληματολόγοι στο MEGA

22.05.2020 | 08:59 Eνσωμάτωση

Για την υπόθεση-σοκ της επίθεσης με βιτριόλι στην Καλλιθέα μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» η δικηγόρος εγκληματολόγος κ. Μαρία Τσιλιάκου και ο ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής κ. Δημήτρης Παπαδημητριάδης.

Η κ. Τσιλιάκου τόνισε πως αυτού του είδους οι επιθέσεις δεν συνιστούν ένα καινούριο εγκληματικό φαινόμενο. «Υφίσταται πολύ ως εγκληματικό φαινόμενο σε μουσουλμανικές χώρες και στην Ινδία, ως πράξη κυριαρχίας,  με δράστες κυρίως άνδρες».

Το όπλο του καυστικού οξέως είναι πολύ εύκολο στη χρήση του, ενώ «η δράστης ήθελε να ατιμάσει το θύμα εφ όρου ζωής» τόνισε η κ. Τσιλιάκου. 

Κυριότερα κίνητρα για τέτοιου είδους επιθέσεις είναι οι προσωπικές συγκρούσεις, ιδίως  λόγω σεξουαλικής ζήλιας ή εκδίκησης για ερωτική απόρριψη αλλά σε κάποιες χώρες ύπάρχουν και φυλετικά ή ρατσιστικά κίνητρα, είπε ο κ. Παπαδημητριάδης.

Ο κ. Παπαδημητριάδης απάντησε επίσης στο ερώτημα, πώς ένα άτομο κάνει το «ψυχολογικό άλμα» για να προβεί σε μια τέτοια επίθεση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρόκειται για άτομα παρορμητικά με διαταραχές προσωπικότητας. 

Αναφέρθηκε στη δύσκολη περίοδο στην οποία μπαίνει το θύμα, καθώς εκτός από την ψυχολογική παράμετρο έχει να αντιμετωπίσει και τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Σχετικά με την ποινή που μπορεί να επιβληθεί σε δράστες τέτοιων επιθέσεων, η κ. Τσιλιάκου τόνισε πως «αυτό θα εξαρτηθεί και από την τελική βλάβη του θύματος».