Ελλάδα

Συνεχίζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας σε θάλασσα και αέρα

22.05.2020 | 07:19 Eνσωμάτωση

Με τη φωτιά εξακολουθεί να παίζει η Άγκυρα στο Αιγαίο, ανεβάζοντας το θερμόμετρο της έντασης, αλλά ταυτόχρονα και τις πιθανότητες ατυχήματος.

Στην τελευταία επίδειξη προκλητικότητας, τουρκική ακταιωρός  εντοπίστηκε να παρενοχλεί εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων ένα αλιευτικό και ένα σκάφος της Frontex. 

Η παρέμβαση του ελληνικού λιμενικού υπήρξε άμεση, με αποτέλεσμα η τουρκική ακταιωρός, να αποχωρήσει…

Όπως φαίνεται στα πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα περιπολικό του ελληνικού λιμενικού ανοιχτά της Χίου και πραγματοποιεί επικίνδυνο ελιγμό.

Το τουρκικό θράσος είναι τέτοιο που διακρίνεται καθαρά ένα μέλος του πληρώματος να καταγράφει την νέα πρόκληση εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. 

Μετά τον πρώτο επικίνδυνο ελιγμό κατά παράβαση οποιουδήποτε κανόνα, οι Τούρκοι επιστρέφουν περνώντας και πάλι μπροστά από το ελληνικό σκάφος, του οποίου το πλήρωμα αντιδρά με παροιμιώδη ψυχραιμία. 

Η νέα πρόκληση ξεκίνησε όταν μια τουρκική ακταιωρός εντοπίστηκε ανοιχτά της Χίου σε ελληνικά χωρικά ύδατα να παρενοχλεί ένα αλιευτικό αλλά και ένα φινλανδικό σκάφος της Frontex, ανατολικά της Παναγίας Οινουσσών.

Αμέσως ένα περιπολικό και ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού έφτασε στην περιοχή. Οι Έλληνες λιμενικοί ζήτησαν από τους Τούρκους να αποχωρήσουν, ωστόσο εκείνοι όχι μόνο συνέχισαν τις προκλήσεις, αλλά εκεί έφτασε και δεύτερο τουρκικό σκάφος

Μετά από αρκετή ώρα τα δύο τουρκικά σκάφη ανέπτυξαν ταχύτητα και υπό τη συνεχή επιτήρηση των ελληνικών σκαφών γύρισαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα. 

Ωστόσο οι τουρκικές προκλήσεις έχουν φτάσει πάρα πολλές φορές και σε επικίνδυνες καταστάσεις με αποκορύφωμα το επεισόδιο του Μαρτίου όπου τουρκική ακταιωρός προσέκρουσε πάνω σε ελληνικό σκάφος. Τότε τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρη στην ψυχραιμία των Ελλήνων λιμενικών, ωστόσο φαίνεται πως η Άγκυρα συνεχίζει να παίζει με τη φωτιά στο Αιγαίο.

Ένταση και στον αέρα

Στο μπαράζ τουρκικών προκλήσεων αναφέρθηκε ο διπλωματικός και αμυντικός συντάκτης του MEGA, Μαρίνος Γκασιάμης τονίζοντας ότι εκτός από τη θάλασσα, η Τουρκία συνεχίζει την ένταση και στον αέρα. 

Όπως τόνισε, η Τουρκία χθες πραγματοποίησε 15 υπερπτήσεις πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά, όπως η Χίος, η Λέσβος και η Λήμνος και συνολικά 79 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Μάλιστα, σε πέντε περιπτώσεις σημειώθηκαν αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών. 

Παράλληλα, εντείνεται και η πίεση στον Έβρο, με συνεχιζόμενα περιστατικά πυροβολισμών, ωστόσο η ελληνική πλευρά δείχνει την ψυχραιμία της όπου χρειάζεται. 

Οι χάκερ της προσευχής

Την ίδια ώρα στην Τουρκία, όπως σημείωσε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρομπόπουλος, σημειώνεται ένταση γύρω από το ζήτημα των παρεμβολών στο σύστημα μετάδοσης της προσευχής του ιμάμη. 

Τις δύο τελευταίες ημέρες άγνωστος χάκερ έχει καταφέρει να μπει στο σύστημα, μεταδίδοντας τραγούδια αντί για προσευχές, λίγες ημέρες πριν την κορύφωση του Ραμαζανιού. 

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, πίσω από το χακάρισμα βρίσκονται άνδρες της τρομοκρατικής οργάνωσης Λαϊκό Επαναστατικό Μέτωπο.