Πολιτική

Οι «ανατροπές» που έρχονται στην εργασία – Παπαδημητρίου, Κατρούγκαλος, Χρηστίδης στο MEGA

22.05.2020 | 08:02 Eνσωμάτωση

Άνοιξε για τα καλά η συζήτηση για τις μειώσεις μισθών που φέρνουν οι ευέλικτες μορφές εργασίας λόγω των νέων μέτρων. Για το θέμα μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.

Ο κ. Παπαδημητρίου υπεραμύνθηκε των νέων ρυθμίσεων που φέρνει το σχέδιο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ της κυβέρνησης τονίζοντας ότι «η εργασία προστατεύθηκε πλήρως» και αυτό ήταν το μεγάλο ζητούμενο «μπροστά σε ένα ανεξέλεγκτο τσουνάμι εξελίξεων» που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει.

Απηύθηνε μάλιστα κάλεσμα στις επιχειρήσεις, να πάνε «στο μάξιμουμ» σχετικά με τις ευέλικτες μορφές εργασίας και τις ώρες που θα απασχολούν τους εργαζομένους τους.

Εκτίμησε πως αν συνεχιστεί η επιτυχία στο υγειονομικό σκέλος, η αγορά εργασίας πολύ γρήγορα θα εμφανίσει ανάκαμψη.

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε την «αρνητική αντίδραση των εργαζομένων και των μικρών επιχειρήσεων» απέναντι στα νέα μέτρα.

Ανέφερε πως οι εργαζόμενοι ουσιαστικά αναγκάζονται είτε να παραμένουν σε αναστολή εργασίας είτε να εργάζονται εκ περιτροπής με μείωση μισθών, ειδάλλως κινδυνεύουν με απόλυση.

Ενώ σημείωσε σε άλλο σημείο πως με τα νέα μέτρα, στόχος της κυβέρνησης είναι «να καθαρίσει η αγορά από τις επιχειρήσεις που είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας» και να παραμείνουν μόνο οι μεγαλύτερες και πιο υγιείς.

Ο κ. Χρηστίδης από την πλευρά του τόνισε ότι με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα υπάρχει μείωση στις απολαβές των εργαζομένων κατά τουλάχιστον 20% τους επόμενους μήνες.

Στάθηκε εξάλλου στο ζήτημα του τουρισμού και της εστίασης, τονίζοντας ότι χρειάζονται «γενναία μέτρα» ενίσχυσης των επιχειρήσεων και όχι μόνο «μέτρα για τον καφέ και την πορτοκαλάδα». 

Θα πρέπει να προστατευτούν όλες οι επιχειρήσεις όχι μόνο οι μεγάλες, συμπλήρωσε ο κ. Χρηστίδης.

Και αναφέρθηκε στο κοστολογημένο ενδιάμεσο πρόγραμμα του ΚΙΝΑΛ για τη στήριξη της οικονομίας.