Ελλάδα

Στο μισό οι κρατήσεις σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς

21.05.2020 | 17:18 Eνσωμάτωση

Η κυβέρνηση ποντάρει να αναστήσει τον τουρισμό με τα μέτρα που πήρε Οι ξενοδόχοι βλέπουν πως η περιπέτεια τους θα συνεχιστεί και κάνουν ήδη περικοπές στο προσωπικό τους και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι φοβούνται πως τα χειρότερα είναι μπροστά.

Από την πρώτη Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μήνης λειτουργίας και τα κάμπινγκ και στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα.

Οι εργαζόμενοι όμως βλέπουν πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι χαμένο και ο εφιάλτης της ανεργίας είναι μπροστά τους.

Στην Κρήτη το 90% των καταλυμάτων είναι εποχικά, χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι το καλοκαίρι.

Η ανεργία που ήδη σαρώνει και την Κρήτη σημαίνει πως χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι θα βγάλουν το χειμώνα με ένα επίδομα ανεργία των 400 ευρώ που και αυτό δεν θα το πάρουν όλοι.

Η αγωνία των εργαζόμενων στον τουρισμό υπάρχει και στους επιχειρηματίες ακόμα και σε νησιά που κάποτε ήταν τουριστικά φιλέτα όπως η Πάρος. Το ξενοδοχείο του Γιώργου Μπαφίτη φέτος θα ξεκινήσει με 8 από 12 κανονικά υπάλληλους.

Η σεζόν ξεκινάει με δυσκολίες, ο μειωμένος ΦΠΑ δεν αντισταθμίζει τις απόκλειες σε μία σεζόν που ξεκινάει με τις μισές κρατήσεις την σεζόν.

Το μεγάλο στοίχημα για την χώρα μας είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη των τουριστών ειδικά τώρα που δεν θα υπάρχει υγειονομικό διαβατήριο, η κυβέρνηση για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των tour operators υπόσχεται ενίσχυση των δομών υγείας, 600 κλίνες για κορωνοϊό, χώρους καραντίνας και ετοιμότητα σε διακομιδές.

Χτύπημα κάτω από την ζώνη στην επανεκκίνηση του τουρισμού, λένε οι άνθρωποι του κλάδου, είναι και πως δεν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις της κρίσης στον τουρισμό έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται, ο Κωνσταντίνος Ζαγγανάς είναι σε εκ περιτροπής εργασία και η σύζυγός του σε αναστολή.

Και οι δύο περιμένουν την ανάσταση του τουρισμού τον Ιούλιο αλλιώς όπως λένε δεν ξέρουν τι θα κάνουν. Την ίδια ώρα η Τράπεζα της Ελλάδας δείχνει βαθιά ύφεση με πτώση 71% στα τουριστικά έσοδα του Μαρτίου.