Οικονομία

Πρόεδρος ΣΕΤΕ στο MEGA: Σε σωστή κατεύθυνση τα μέτρα στήριξης, κρίσιμο να στηριχθεί η εργασία

21.05.2020 | 07:49 Eνσωμάτωση

Προς την σωστή κατεύθυνση είναι τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης του τουρισμού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννη Ρέτσο.

«Τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα, αλλά δεν άλλαξε η μεγάλη εικόνα. Η πανδημία είναι εδώ, άρα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι» ανέφερε ο κ. Ρέτσος μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Παρόλα αυτά, εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τον Ιούλιο μπορεί να υπάρχει τουριστική κίνηση στη χώρα.

Το πιο σημαντικό για τον κλάδο του τουρισμού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, είναι «στην επανεκκίνηση να στηριχθεί η εργασία, να διατηρηθούν θέσεις εργασίας που υπήρχαν πριν την πανδημία και βέβαια να ανοίξουν όσο γίνεται περισσότερες εποχικές επιχειρήσεις για να μη μείνει πολύς κόσμος στην ανεργία».

Αναφορικά με τη μείωση του ΦΠΑ, υπογράμμισε ότι «για εμάς είναι ένα αίτημα που υπήρχε πριν την πανδημία. Είναι εργαλείο ανταγωνιστικότητας», προσθέτοντας ότι θα ήταν κρίσιμο να διατηρηθεί η μείωση του ΦΠΑ και το 2021 «που θα υπάρχει πραγματική τουριστική πίτα. Φέτος θα διεκδικήσουμε ότι περισσότερο γίνεται από μια μικρή πίτα».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι σε δύο με τρεις εβδομάδες θα υπάρχει σαφής εικόνα για το ποιες επιχειρήσεις αναμένεται να επαναλειτουργήσουν.

«Σε δύο με τρεις εβδομάδες από σήμερα θα είναι πιο ξεκάθαρη εικόνα για να αποφασίσουν ποιες επιχειρήσεις θα ανοίξουν. Έως τα μέσα Ιουνίου θα ξέρουμε ποιες χώρες μπορούν να κινηθούν και να φέρουν κόσμο. Τότε θα αποφασίσουν ποιες επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν και ποιες όχι. Πιστεύω θα λειτουργήσουν επιχειρήσεις πάντως» τόνισε, λέγοντας βέβαια ότι ρόλο θα παίξουν και τα επιδημιολογικά δεδομέμα.

«Φέτος είναι μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό. Αν ανακτήσουμε κάτι είναι σημαντικό. Στόχευση είναι το προβάδισμα που αποκτήσαμε κεφαλαιοποιηθεί τα επόμενα χρόνια» επισήμανε ο κ. Ρέτσος.