Υγεία

ΠΟΕΔΗΝ: Ακόμα μεγαλύτερη η αναμονή στα δημόσια νοσοκομεία

21.05.2020 | 06:31 Eνσωμάτωση

Σοβαρές καταγγελίες που αφορούν στις τρέχουσες αδυναμίες της δημόσιας υγείας πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κόσμος επιστρέφει σταδιακά στα νοσοκομεία, είτε για εξετάσεις είτε για τακτικά ιατρεία.

Προκειμένου όπως είπε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, τα νοσοκομεία λειτουργούν στο 50% του δυναμικού τους, κάτι που μεταθέτει τα ραντεβού για εξετάσεις και χειρουργεία στο… μέλλον.

«Λόγω της λειτουργίας των νοσοκομείων, τα μακρινά ραντεβού θα πάνε ακόμα πιο μακριά. Δεν ξέρω γιατί δεν έχει ενημερωθεί ο υπουργός. Υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής για χειρουργεία και διαγνωστικές εξετάσεις» τόνισε ο κ. Γιαννάκος και άρχισε να απαριθμεί σχετικές περιπτώσεις.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ:

Προ της πανδημίας, μια μαστογραφία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, θα γίνονταν σε δύο χρόνια. Πλέον, μπορεί να πραγματοποιηθεί σε τρία.

Μια γαστροσκόπηση στο Αττικό νοσοκομείο χρειαζόταν οκτώ μήνες αναμονής, ενώ πλέον αναμένεται να ξεπεράσει το ένα έτος.

Στο ίδιο νοσοκομείο, ένα τακτικό ορθοπεδικό χειρουργείο χρειαζόταν ενάμιση χρόνο «ουράς». Πλέον, θα χρειάζεται αναμονή δυόμιση ετών.

Τέλος, για μια γυναικολογική επέμβαση στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, χρειάζονται δυόμιση χρόνια αναμονής και υπομονής.

Ακόμα, ο κ. Γιαννάκος αποκάλυψε ότι τα παιδιά που θα δώσουν υποψήφιοι για στρατιωτικές σχολές στις προσεχείς Πανελλήνιες δεν μπορούν να περάσουν τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες είναι υποχρεωτικές, καθώς τους κλείνουν ραντεβού για μετά από οκτώ μήνες.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, τα παραπάνω οφείλονται και στην έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Κάπως έτσι είναι η εικόνα του δημόσιου συστήματος υγείας μιας δυτικής ευρωπαϊκής χώρας, εν έτει 2020.