Ελλάδα

Με τη «φωτιά» παίζει η Άγκυρα στο Αιγαίο

21.05.2020 | 21:19 Eνσωμάτωση

Με τη φωτιά εξακολουθεί να παίζει η Άγκυρα στο Αιγαίο, ανεβάζοντας το θερμόμετρο της έντασης, αλλά ταυτόχρονα και τις πιθανότητες ατυχήματος.

Στην τελευταία επίδειξη προκλητικότητας τουρκική ακταιωρός εντοπίστηκε να παρενοχλεί εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων ένα αλιευτικό και ένα σκάφος της FRONTEX. 

Η παρέμβαση του ελληνικού λιμενικού υπήρξε άμεση, με αποτέλεσμα η τουρκική ακταιωρός, να αποχωρήσει.

Το τουρκικό θράσος είναι τέτοιο που διακρίνεται καθαρά ένα μέλος του πληρώματος να καταγράφει την νέα πρόκληση εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. 

Μετά τον πρώτο επικίνδυνο ελιγμό, κατά παράβαση οποιουδήποτε κανόνα, οι Τούρκοι επιστρέφουν περνώντας και πάλι μπροστά από το ελληνικό σκάφος, του οποίου το πλήρωμα αντιδρά με παροιμιώδη ψυχραιμία. 

Η νέα πρόκληση ξεκίνησε όταν μια τουρκική ακταιωρός εντοπίστηκε ανοιχτά της Χίου σε ελληνικά χωρικά ύδατα, να παρενοχλεί ένα αλιευτικό αλλά και ένα φινλανδικό σκάφος της FRONTEX, ανατολικά της Παναγίας Οινουσσών.

Αμέσως ένα περιπολικό και ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού έφτασε στην περιοχή. Οι Έλληνες λιμενικοί ζήτησαν από τους Τούρκους να αποχωρήσουν, ωστόσο εκείνοι όχι μόνο συνέχισαν τις προκλήσεις, αλλά εκεί έφτασε και δεύτερο τουρκικό σκάφος.

Μετά από αρκετή ώρα τα δύο τουρκικά σκάφη ανέπτυξαν ταχύτητα και υπό τη συνεχή επιτήρηση των ελληνικών σκαφών γύρισαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα. 

Οι τουρκικές προκλήσεις έχουν φτάσει πάρα πολλές φορές και σε επικίνδυνες καταστάσεις, με αποκορύφωμα το επεισόδιο του Μαρτίου όπου τουρκική ακταιωρός προσέκρουσε πάνω σε ελληνικό σκάφος.