Οικονομία

Η πρώτη «αποκωδικοποίηση» των νέων μέτρων για την οικονομία

21.05.2020 | 07:08 Eνσωμάτωση

Δέσμη μέτρων συνολικού ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη της εργασίας, της οικονομίας και του τουρισμού ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Ντίνος Σιωμόπουλος ανέλυσε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» τα νέα μέτρα σχετικά με την ελάφρυνση που θα φερουν στις τσέπες των φορολογουμένων λόγω της μείωσης του ΦΠΑ.

Παρουσιάζονται πίνακες με τη  μείωση του ΦΠΑ για συγκεκριμένα (σερβιριζόμενα) προϊόντα στην εστίαση. Επίσης, για τη μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές και τον κινηματογράφο, όπου η μείωση είναι πολύ μεγάλη, από το 24% στο 13%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόφαση για τη μείωση προκαταβολής φόρου, για την οποία αναμένεται να ξεκαθαρίσει με νεότερη ανακοίνωση τον Ιούλιο, σε ποιο ποσοστό θα φθάσει αλλά και ποιους θα αφορά.

Στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται επίσης η μείωση ενοικίου 40% για τον Ιούνιο και δόθηκαν αναλυτικά πληροφορίες για το ποιοι μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν την μείωση. Για τον Ιούλιο, «ψαλιδίζονται» οι κατηγορίες δικαιούχων που θα μπορούν να έχουν μειωμένο ενοίκιο.

Μια πρώτη αποτίμηση της δέσμης μέτρων έκανε μιλώντας στην εκπομπή ο επικεφαλής Τμήματος Φορολογίας Grant Thornton κ. Σωτήρης Γιούσιος, ο οποίος ανέφερε ότι τα μέτρα χαρακτηρίζονται ως μάλλον συγκρατημένα.

Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν αναμένεται να φέρει μεγάλη διαφορά καθώς αφορά μόνο συγκεκριμένα είδη.

Και επικεντρώθηκε σε ελαφρύνσεις που θα περίμενε η αγορά και οι οποίες δεν ανακοινώθηκαν: «Οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν επιβαρύνσεις από τους δημοτικούς φόρους, ενώ τα ξενοδοχεία έχουν τους φόρους διαμονής» είπε ενδεικτικά.

Ο κ. Γιούσιος αναφέρθηκε επίσης στην προκαταβολή φόρου τονίζοντας ότι θα πρέπει να ληφθεί γενναία μείωση της και σημαντικό θα ήταν να επεκταθεί μέχρι το 2022.