Υγεία

«Η επίθεση με βιτριόλι είναι μορφή ακρωτηριασμού» – Συγκλονιστική περιγραφή πλαστικού χειρουργού στο MEGA

21.05.2020 | 18:16 Eνσωμάτωση

Φρίκη προκαλούν οι επιθέσεις με καυστικό υγρό, καθώς οι βλάβες που προξενούν σε μάτια και δέρμα είναι επίπονες και σοβαρές.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Κυριακόπουλο, πλαστικό χειρουργό και επιμελητή Α’ του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, το βιτριόλι είναι ένα έντονο καυστικό υγρό, που αντιδρά με το δέρμα μας και έχει εξώθερμη αντίδραση.

«Πέρα από τη χημική βλάβη υπάρχει και θερμική βλάβη. Έχει το μειονέκτημα ότι διεισδύει στο εσωτερικό των ιστών, οπότε η βλάβη η οποία βλέπουμε εμείς επιφανειακά, είναι η κορυφή του παγόβουνου».

Ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε ότι αναλόγως με τον τρόπο που θα γίνει η έκθεση στον χημικό παράγοντα, μπορεί να κινδυνέψει η όραση, η αναπνευστική οδός.

«Είναι πολύ βασικό να καταλάβουμε ότι είναι μια μορφή ακρωτηριασμού. Ο ασθενής ποτέ του δεν μπορεί να αποδεχτεί το γεγονός ότι αλλάζει το πρόσωπό του».

Αναφερόμενος στην πλαστική χειρουργική και στην αποκατάσταση των βλάβεων, ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε ότι πρώτο μέλημα είναι η λειτουργική αποκατάσταση ενώ η αισθητική αποκατάσταση έρχεται σε δεύτερη φάση.