Οικονομία

Αλλαγές στα εργασιακά – Μείωση μισθών φέρνει η ευέλικτη εργασία

21.05.2020 | 20:02 Eνσωμάτωση

Σημαντικές είναι οι ανατροπές που δρομολογούνται στα εργασιακά, καθώς η παγίωση της εκ περιτροπής εργασίας αλλάζει το τοπίο. 

Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι οι ευέλικτες μορφές εργασίας θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε αισθητή μείωση των αποδοχών τους, καθώς με όσα ανακοινώθηκαν, οι μισθοί όσων εργάζονται εκ περιτροπής μειώνονται κατά 20%, ακόμα και μετά την κρατική επιδότηση.

Σε αχαρτογράφητα νερά για την επόμενη ημέρα κινούνται εργαζόμενοι και επιχειρηματίες λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο Γιώργος Καντέλης ιδιοκτήτης εστιατορίου στο κέντρο της Αθήνας, ύστερα από 2,5 μήνες λουκέτου, θα σηκώσει και πάλι ρολά. Όμως η ανησυχία του για το πώς θα καταφέρει να απασχολήσει και πάλι όλους του τους υπαλλήλους, είναι μεγάλη.

Πολλοί είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι αναμένεται να περάσουν από την αναστολή στην εκ περιτροπής εργασία. 

Αυτό σημαίνει πως εάν ένας εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση είχε καθαρές αποδοχές 926,75 ευρώ και τώρα απασχολείται δύο εβδομάδες το μήνα, θα λάβει από τον εργοδότη του 463,38 ευρώ.

Το κράτος θα αναλάβει να καλύψει το 60% των απωλειών, δηλαδή 278 ευρώ. Άρα συνολικά θα λάβει 741,38 ευρώ, δηλαδή θα χάσει 185,37 ευρώ το μήνα.

Την ίδια ώρα ζοφερές είναι οι προβλέψεις του ΣΕΒ για την ανεργία καθώς εκτιμά ότι στο πεντάμηνο Μαρτίου Ιουλίου θα χάσουν τη δουλειά τους 580.00 άτομα, κυρίως στον κλάδο του τουρισμού.