Οικονομία

Χαμηλές πτήσεις στον τζίρο των εμπορικών καταστημάτων – Ο κίνδυνος των απολύσεων

20.05.2020 | 07:40 Eνσωμάτωση

Εν αναμονή των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού για την οικονομία σήμερα και η προσπάθεια είναι να μειωθούν όσο περισσότερο γίνεται οι απώλειες στον οικονομικό τομέα.

Οι προβλέψεις πάντως του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής είναι δυσoίωνες. Ο Ντίνος Σιωμόπουλος παρουσιάζει στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» τις σχετικές προβλέψεις τόσο για την ύφεση, όσο και την ανεργία, που μπορεί να εκτιναχθεί έως και το 26,6%.

Δραματική αναμένεται να είναι επίσης η μείωση των προσλήψεων ιδίως στον τουρισμό, τις μεταφορές και την εστίαση.

Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος ΣΕΛΠΕ κ. Αντώνης Ζαϊρης, ο οποίος τόνισε ότι η κρίση χτύπησε και το εμπόριο.

Στάθηκε στον πραγματικό αγώνα που γίνεται από πλευράς εμπορικών καταστημάτων προκειμένου να κατορθώσουν να κρατηθούν στα επίπεδα των περυσινών τζίρων. Αν και υπάρχει αυξημένη κινητικότητα του κόσμου στα καταστήματα, προς το παρόν υπάρχει υστέρηση σε ό,τι αφορά τις αγορές.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέσα στους επόμενους μήνες η αγορά θα «εξισορροπήσει κάτι που θα βοηθήσει και στην αναθέρμανση της οικονομίας».

Για τον κίνδυνο των απολύσεων, εκτίμησε πως οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν. Ήδη έχουν χαθεί κάποιες θέσεις εργασίας ιδίως σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις κάνουν προσπάθειες να κρατήσουν τους εργαζομένους τους. 

Τέλος ο κ. Ζαϊρης ανέφερε με ποιους τρόπους μπορούν να διασωθούν θέσεις εργασίας μεταξύ των οποίων οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Ενώ στάθηκε και στη σημασία της έναρξης νέως επενδυτικών δραστηριοτήτων στη χώρα, που θα στηρίξουν την οικονομία.