Κόσμος

Τρόπους να ξεπεράσει την οικονομική κρίση αναζητά η Τουρκία

20.05.2020 | 08:41 Eνσωμάτωση

Να επιβιώσει των οικονομικών προβλημάτων της επιχειρεί η Τουρκία, μετά την όπως φαίνεται βελτίωση της εικόνας στον κορωνοϊό. 

Όπως φαίνεται από τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βασικός στόχος είναι η αποφυγή της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για οικονομική βοήθεια. 

«Ρίχνει γέφυρες μέσω διπλωματίας και ανταλλαγής τουριστών» σημείωσε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρομπόπουλος, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA». 

«Η πολιτική επιβίωση του προέδρου Ερντογάν περνά μέσα από την επιβίωση και ανάταξη της οικονομίας και η ανάταξη της οικονομίας σχετίζεται με τη βελτίωση των σχέσεων με τη Δύση, από την οποία ο Ερντογάν θα εξασφαλίσει κεφάλαια» τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης. 

«Η προσφυγή Ερντογάν στο ΔΝΤ θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα στο πολιτικό του εγωισμό και είναι κάτι που προσπαθεί να αποφύγει» πρόσθεσε ο κ. Φίλης. 

«Βλέπουμε κινήσεις τακτικής, η Τουρκία δεν πρόκειται να αναιρέσει την στρατηγική της. Θα προσπαθήσει να την εφαρμόσει και θα την πάει μέχρι τέλους» σημείωσε ο δημοσιογράφος των «Παραπολιτικών», Λάμπρος Καλλαρύτης, τονίζοντας ότι η τουρκική ηγεσία δεν θα κάνει πίσω ούτε στο σχέδιο της «γαλάζιας πατρίδας», ούτε στο ψευδομνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη. 

Παράλληλα, ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει να επαναλάβει τα πρόσφατα γεγονότα. «Η Τουρκία υπέστη ένα διπλωματικό στραπάτσο και δεν θα το επαναλάβει» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το παρόν σκηνικό και να αποκαταστήσει τους διαύλους επικοινωνίας σε κορυφαίο επίπεδο, παρά τις όποιες εντάσεις». 

Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, πέραν των οικονομικών, καθώς σχεδόν οι μισοί από τους νέους της Τουρκίας που ψηφίζουν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, θέλουν να ζήσουν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε από το Ίδρυμα Σοσιαλδημοκρατίας (SODEV) το 47,5% των ψηφοφόρων του AKP, το οποίο κυβερνά τη χώρα από το 2002, δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμο να ζήσει στο εξωτερικό εάν είχε την ευκαιρία.