Ελλάδα

Τρίμηνο σχέδιο γέφυρα – 24 δισ. ευρώ για οικονομία, εργασία και τουρισμό

20.05.2020 | 19:29 Eνσωμάτωση

Δέσμη μέτρων που ανεβάζουν στα 24 δισ. ευρώ το σύνολο των παρεμβάσεων για τη στήριξη εργασίας, επιχειρήσεων και τουρισμού ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης. Επιδότηση μισθών, μείωση φόρων και τόνωση ρευστότητας.

Δέσμη μέτρων που ανεβάζουν το συνολικό ύψος στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της εργασίας της οικονομίας και του τουρισμού ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο σχέδιο Γέφυρα όπως το ονόμασε ο πρωθυπουργός, που θα μας οδηγήσει σε ένα φθινοπωρινό σχέδιο για να μπούμε στον δρόμο της ανάπτυξης το του 2021, βασίζεται σε μέτρα στήριξης της εργασίας, μείωσης των φόρων και ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Αυτό ήταν το τρίπτυχο των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας παράλληλα τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την στήριξη του τουρισμού.

Ελαστικές μορφές απασχόλησης με επιδότηση 60% του μισθού

«Οι επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να εξανεμίζεται και τώρα αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση θα μπορούν, έως τα τέλη Οκτωβρίου, να προσαρμόζουν ανάλογα και τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους»

«Οι τελευταίοι, ωστόσο, αν χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο, θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό. Και με πλήρως καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Με ποιον τρόπο; Γιατί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς στην αμοιβή»

Μειώσεις φόρων

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου αφορά τη φορολογική ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων. Ιδίως στον τουρισμό, στις μεταφορές, στην εστίαση και στον πολιτισμό.

Τα μέτρα για τις επιχειρήσεις

Πυλώνας τρίτος, η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Μέσα στον Μάιο δρομολογείται η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Και μάλιστα αυτή επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις που ίσως δεν πληρούσαν τα κριτήρια του πρώτου σταδίου.