Πολιτική

Το διάγγελμα Μητσοτάκη και οι νέοι προσανατολισμοί του ΣΥΡΙΖΑ

20.05.2020 | 08:24 Eνσωμάτωση

Το πολιτικό τοπίο, εξ΄ αφορμής του σημερινού μηνύματος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και της νέας πολιτικής στρατηγικής που χαράσσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, αναλύουν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Μανιάτης («Τα ΝΕΑ») και Γιάννης Παπαγιάννης («Real FM»).

Στο αποψινό του διάγγελμα, ο κ. Μητσοτάκης, αναμένεται να εξαγγείλει μέτρα στήριξης για τον ελληνικό τουρισμό.

Ως εκ τούτου, ο Δημήτρης Μανιάτης, υπογράμμισε την ανάγκη, σε μεταγενέστερο χρόνο να δημιουργηθεί «μια κοινωνία με δομημένη επένδυση στον τουρισμό, αλλά όχι μονομέρεια σε αυτόν», καθώς, ο τουρισμός αποτελεί το 30% του ΑΕΠ της χώρας και ουσιαστικά τη… βαριά της «βιομηχανία».

Σε ότι αφορά την επικοινωνιακή διαχείριση του κορωνοϊού, ο δημοσιογράφος υπόμνησε την ύπαρξη μιας κοινωνικής τάσης που νιώθει ότι έχει τελειώσει η πανδημία, κάτι για το οποίο «ευθύνεται και η κυβέρνηση».

Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επιχειρείται η κοινωνική και πολιτική επανατοποθέτηση του κόμματος.

Το τελευταίο διάστημα, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, έχει στραφεί προς τη μεσαία τάξη.

Κι αυτό, όπως εξηγεί ο Δημήτρης Μανιάτης, τόσο για να ξεφύγει από την εν εξελίξει εσωκομματική αντιπαράθεση, όσο και γιατί γνωρίζει ότι τα μεσαία στρώματα είναι καθοριστικά για την πολιτική ηγεμονία.

Στο αμιγώς πολιτικό μέτωπο, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να περάσει στην αντεπίθεση.

Έτσι, τη Δευτέρα, θα παρουσιάσει -μάλλον σε ανοιχτό χώρο- ένα επικαιροποιημένο πολιτικό πρόγραμμα. Στόχος των ιθυνόντων στην Κουμουνδούρου, αυτό να μη θυμίζει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και να αγκαλιάζει πολλά κοινωνικά, διαφορετικά, ανομοιογενή στρώματα.

Ο πρώην πρωθυπουργός, θέλει να φύγει μπροστά, με το δικό του σχέδιο, δουλεύοντας στενά με ένα κύκλο επιτελών, μεταξύ των οποίων αναβαθμισμένη θέση έχουν τόσο η Έφη Αχτσιόγλου όσο και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Οπωσδήποτε πρόκειται για ένα δύσκολο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενόσω η κυβέρνηση διατηρεί πολιτικό και δημοσκοπικό προβάδισμα. 

Περίπου 7 δισ. ευρώ μέτρων στήριξης θα ανακοινώσει μεταξύ άλλων στο σημερινό του διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και το ερώτημα σύμφωνα με τον Γιάννη Παπαγιάννη είναι εάν αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκλογές.

«Από τις σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, θα φανεί εάν η χώρα θα πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο ή όχι» σημείωσε ο δημοσιογράφος, ενώ όσον αφορά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης τον τοποθέτησε χρονικά πριν τη ΔΕΘ μια και «μέσα στο καλοκαίρι καίγονται επικοινωνιακά τέτοιες κινήσεις».

Τέλος, τόνισε πώς έχει ενδιαφέρον το πώς θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα μέτρα που θα εξαγγείλει σήμερα ο πρωθυπουργός.