Οικονομία

Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός για οικονομία, τουρισμό και εργασία

20.05.2020 | 07:39 Eνσωμάτωση

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την οικονομία, τον τουρισμό και την εργασία, σχολίασε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Ντίνος Σιωμόπουλος.

Αναμένεται μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα εστίασης από 24% στο 13%,, αλλά και σε μεταφορές. Το τέλος διαμονής θα καταργηθεί για τρεις μήνες, ενώ θα μειωθεί η προκαταβολή του φόρου και η μείωση ενοικίου στο 40% θα πάρει παράταση μέχρι και τον Ιούνιο για τις κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις. Τέλος, αναφορικά με την καταπολέμηση της ανεργίας, θα επιδοτηθεί η εκ περιτροπής εργασία στο 40-60% της απώλειας του μισθού.

Κρίσιμες ημερομηνίες αποτελούν η 24η Μαΐου, η οποία αποτελεί την τελευταία προθεσμία για τις αιτήσεις των μακροχρόνια ανέργων και η 29η Μαΐου όπου πληρώνεται το επίδομα των τέκνων. Στις 31/5 λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις των εργοδοτών των κλειστών επιχειρήσεων για τα 534 ευρώ, η προθεσμία για το Ε9 και για την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης και την 1η Ιουνίου η προθεσμία για την τροποποίηση αιτήσεων εργαζομένων σε κλειστές επιχειρήσεις. Από τις 5 έως τις 10 Ιουνίου θα πληρωθούν τα 534 ευρώ και από τις 10 έως τις 12 Ιουνίου οι εργαζόμενοι των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Για όλα αυτά μίλησε ο Εκπρόσωπος Τύπου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων, Γιάννης Χατζησαλάτας.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζησαλάτα, η μείωση του ενοικίου θα ισχύσει και το Μάιο, πιθανότατα και τον Ιούνιο, ενώ για αυτούς που έχουν κάνει αίτηση αλλά δεν δικαιούνται τα 800 ευρώ, θα αποσταλεί μήνυμα στο taxisnet εξηγώντας τους λόγους που συμβαίνει αυτό.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης αναβάλλεται για το 2021, ενώ αναφορικά με τα αναδρομικά του 2013 για τους συνταξιούχους υπάρχει παράταση μέχρι τέλος Ιουλίου για να καταθέσουν δηλώσεις και αναμένατε τροπολογία που θα έχει το θέμα της απαλοιφής προσαυξήσεων και τόκων και τον επιμερισμό σε διάφορα είδη.