Οικονομία

Σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες μειώνεται ο ΦΠΑ

20.05.2020 | 20:05 Eνσωμάτωση

Βασικός πυλώνας της νέας δέσμης μέτρων είναι οι φοροελαφρύνσεις, καθώς από την 1η Ιουνίου θα δούμε μειώσεις ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο ΦΠΑ στην εστίαση θα μειωθεί από το 24 στο 13% σε προϊόντα όπως ο καφές, οι χυμοί, τα αναψυκτικά κ.α.

Μεγάλη είναι η παρέμβαση της κυβέρνησης στα εισιτήρια, αφού από την 1η Ιουνίου έως και τα τέλη Οκτωβρίου, μειώνεται ο ΦΠΑ κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, σε ακτοπλοϊκά, αεροπορικά αλλά και σε εισιτήρια τρένων, μετρό, τραμ και λεωφορείων.

Όσον αφορά τη μείωση προκαταβολής φόρου, απευθύνεται σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους το τρίμηνο Μάρτιος – Απρίλιος – Μάιος. Μένει να δούμε ποιες επιχειρήσεις θα αφορά και πόσο θα είναι το ποσοστό μείωσης του φόρου.

Σχετικά με τη μείωση ενοικίου, η κυβέρνηση αποφάσισε μείωση 40% μέχρι τον Αύγουστο, που αφορά ενοίκια σχετιζόμενα με τον τουρισμό, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την εστίαση και τις μεταφορές.

Ακόμη, η μείωση απευθύνεται και σε εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης εργασίας, που μισθώνουν κύρια κατοικία, αλλά και σε φοιτητές.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν όφελος το 20%, που θα καλύπτεται από το κράτος.

Μείωση στον ΦΠΑ θα υπάρχει και στο τουριστικό πακέτο για κάποιες κατηγορίες, από το 24 στο 13%.

Όσον αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή, που απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα επεκταθεί το μέτρο και τον Ιούνιο.