Πολιτική

Η ελληνοτουρκική «σκακιέρα»: Ο Ιπ. Δασκαλάκης αναλύει στο MEGA

20.05.2020 | 10:58 Eνσωμάτωση

«Ακτινογραφία» της τουρκικής πολιτικής έναντι της Ελλάδας πραγματοποίησε ο αντιστράτηγος ε.α., Ιπποκράτης Δασκαλάκης, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag».

Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο, η Τουρκία είναι σταθερή στις απόψεις της.

«Μπορεί ένα διάστημα να στρέφει την προσοχή της κάπου με περισότερη έμφαση, αλλά διατηρεί ανοιχτά όλα τα θέματα, ώστε να αισθανόμαστε πίεση, και επιδιώκει να μας σύρει σε διαπραγματεύσεις» σημείωσε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «λεπτομέρεια» την απομάκρυνση του «αρχιτέκτονα» των τουρκολιβυκών μνημονίων, Γιαϊτζί, από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς, όπως πρόσθεσε, η πολιτική της γείτονος παραμένει σταθερή.

Ακόμα, ο κ. Δασκαλάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί μια εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων από πλευράς Άγκυρας, με φόντο το καλοκαίρι. 

«Πολλά εξαρτώνται από την οικονομία και των δύο χωρών. Μια προσπάθεια σχετικής ηρεμίας, να έρθει παραπάνω τουρισμός, να συνέλθουν τα οικονομικά δημοσιονομικά, ίσως είναι μια πιθανή αντιμετώπιση» τόνισε.

Τέλος, υποστήριξε ότι το βασικό ενδιαφέρον της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είναι η χώρα μας καθώς «η Ελλάδα είναι μια μεγάλη δύναμη που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην Τουρκία. Την σταματά στα δυτικά, στην Λιβύη στο Αιγαίο αλλά και σε Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο».