Οικονομία

Η «ακτινογραφία» των μέτρων στήριξης – Πού στοχεύει και τι θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση

20.05.2020 | 21:22 Eνσωμάτωση

Μία πρώτη εκτίμηση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί έκανε ο δημοσιογράφος Νίκος Φιλιππίδης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

«Τα λεφτά φαίνονται πολλά, κανείς δεν ξέρει αν θα φτάσουν όμως, ούτε στο οικονομικό επιτελείο, ούτε στην κυβέρνηση. Πολιτικά έχουν κάνει κάτι έξυπνο. Μας έχουν βάλει όλη τη χώρα να ψάχνει να βρει τον εαυτό της μέσα στα μέτρα. Δεν είναι βέβαιο ότι όλοι έχουμε λαμβάνειν από αυτά. Έχουν λαμβάνειν στοχευμένοι κλάδοι και ειδικοί κλάδοι της οικονομίας», σημείωσε ο Νίκος Φιλλιπίδης.

«Μπορεί να μην υπάρχει λεφτόδεντρο, αλλά εκ πρώτης φαίνεται ότι λεφτά υπάρχουν. Υπάρχουν κοντά στα 34-36 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Αυτά τα λεφτά δεν είναι όλα διαθέσιμα. Αυτά τα λεφτά είναι καλά όσο μπορούμε και δανειζόμαστε από τις αγορές. Για να μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές πρέπει να κρατάμε γερή την οικονομία και μαζεμένα τα δημοσιονομικά», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ο στόχος είναι να μαζευτούν οι απώλειες στο 50% στον τουρισμό. 18 δισ. μπαίνουν από το εξωτερικό από τους τουρίστες. Στόχος είναι περιοριστούν οι απώλειες στα 9 δισ. ευρώ, και παράλληλα να μην αυξηθεί υπέρμετρα το δημόσιο χρέος. Αν αυτό ξεφύγει, αλλάζουν οι υπολογισμοί για το χρέος, που σημαίνει ότι ξεκλειδώνει η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα », τόνισε ο Νίκος Φιλιππίδης.

«Η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε να συζητάει ένα νέο μνημόνιο. Για αυτό και σε οποιαδήποτε συζήτηση υπάρχει για δανεικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν συμμετέχουν. Προφανώς είναι ευπρόσδεκτα τα χρήματα με τη μορφή επιδοτήσεων. Αυτά που αναφέρθηκαν σήμερα, κάποια είναι χρήματα από την Ευρώπη», είπε ακόμα.

«Η κυβέρνηση επέλεξε ότι πρέπει να σταθούν όρθιες οι επιχειρήσεις, για να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας», κατέληξε ο Νίκος Φιλιππίδης.